Va interzice Ucraina canalele Telegram care oferă informații despre atacurile rusești cu rachete? Cum folosesc rușii aceste informații pentru a ucide cât mai mulți civili. O incursiune în laboratoarele războiului informațional / Anna Neplii


Va interzice Ucraina canalele Telegram care oferă informații despre atacurile rusești cu rachete? Cum folosesc rușii aceste informații pentru a ucide cât mai mulți civili.  O incursiune în laboratoarele războiului informațional / Anna Neplii

Nu este deloc neobișnuit ca unele alerte aeriene să fie false. Asta pentru că rușii încearcă să inducă în eroare forțele aeriene ucrainene, tocmai pentru ca, după aceea, să ne poată lovi prin surprindere. În plus, rușii au început să folosească noi tactici, lansând mai întâi drone convenționale cu scopul de a păcăli sistemele de apărare aeriană și de a-i face pe ucraineni să-și risipească degeaba muniția. Toate aceste trucuri vizează și o tracasare a populației, astfel încât civilii să nu mai ia în serios alertele. Oamenii încep să le neglijeze și până la urmă asta duce la consecințe tragice. 

Canalele Telegram ajută la informarea civililor privind amenințările reale, oferind detalii despre acestea. Proprietarii canalelor urmăresc in real time mișcările aeronavelor inamice, informând despre lansarea de rachete și vehicule aeriene fără pilot. Abonații pot afla chiar și locul posibil al loviturii, deopotrivă cu ora estimată.  

Cu toate acestea, la 22 martie, Yuri Ignat – reprezentantul comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene – a avertizat că administratorii unor astfel de canale riscă să ajungă în instanță pentru publicarea anumitor informații. Urmare a acestui anunț, unele grupuri Telegram nu au mai publicat informații în timpul alertei aeriene din dimineața zilei de 24 martie. 

”Se vor lua măsuri serioase în viitorul apropiat. Este posibilă deschiderea de dosare penale, întrucât unele canale Telegram oferă informații în timp real despre deplasarea vehiculelor aeriene fără pilot și a rachetelor. Doresc să-i avertizez pe administratorii acestor canale Telegram că transmiterea acestor informații e o crimă gravă împotriva Ucrainei”, a precizat Ignat.   

Anunțul a generat un val de indignare și panică pe internet, în condițiile în care milioane de ucraineni se bazează pe astfel de canale Telegram pentru a obține informații ce pot salva vieți în timpul unei alarme. 

Administratorul canalului ”Monitor” (Telegram), care are peste 250.000 de abonați, a punctat că mulți dintre cititorii săi au fost revoltați de interzicerea publicării informațiilor, adăugând și faptul că declarațiile lui Ignat ”au fost scoase din context de mass-media și canalele de știri de pe Telegram, însă fără a oferi o explicație clară despre avertismentul lansat de Forțele Aeriene”.  

”Aș dori să remarc că, dincolo de avertismentele timpurii privind pericolul, care dau șansa oamenilor de a căuta rapid un adăpost, astfel de informații acționează ca un sedativ împotriva fricii și a panicii, care sunt amplificate tocmai de incertitudine. Este mult mai ușor pentru o persoană să își gestioneze emoțiile și să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când înțelege ce se întâmplă de fapt”, a comentat administratorul canalul ”Monitor”.  

Ulterior, Yuri Ignat a făcut unele clarificări privind declarațiile sale din 24 martie, punctând faptul că avertismentul emis se referă la unele canale Telegram care au început să publice informații cu un grad ridicat de confidențialitate. În special, Ignat a explicat că o serie de conturi au publicat capturi de ecran de pe radare cu traiectoria de zbor a rachetelor sau a vehiculelor fără pilot, deopotrivă cu locul și momentul în care au dispărut de pe radare, dezvăluind astfel locația sistemelor de apărare ale Ucrainei. 

”Ce face inamicul cu aceste informații? Le folosește pentru viitoarele atacuri. Bazându-se pe astfel de informații, rușii află unde avem mijloacele de reperare și distrugere a rachetelor și dronelor. Apoi, rachetele rusești vor fi mai eficiente în uciderea civililor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene. 

Potrivit lui Ignat, canalele Telegram la care face referire au apărut destul de recent. Dezvăluirea respectivelor informații periclitează securitatea statului. 

”Canalele în cauză folosesc date pe care le preiau de undeva din surse militare, ulterior publicând imagini confidențiale de pe ecranele radarelor. Aceste canale publică din ce în ce mai multe informații confidențiale, mai multe detalii. Ce urmează? Vă vor arăta unde zboară avioanele noastre?”, a adăugat Ignat. 

La rându-i, administratorul canalului ”Monitor” a subliniat și el că informațiile privind numărul și tipul țintelor aeriene, deopotrivă cu locul în care au fost observate și pierdute, indică în mod direct capacitățile forțelor armate ale Ucrainei. Prin urmare, toate aceste date oferă inamicului indicii prețioase despre cum să-și ajusteze traseele în viitor pentru a-și atinge obiectivele de atac. 

”În acest sens, am respectat în totul declarația reprezentantului Forțelor Aeriene. Susținem această poziție și nu vedem în asta o încercare de a ascunde situația reală a atacurilor inamice. E necesară o igienă a informațiilor. Echipa Monitor va avea grijă la toate aceste aspecte și va respecta toate cerințele de comunicare din perioada legii marțiale”, a rezumat administratorul acestui canal Telegram. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.