Propaganda transnistreană în acțiune


Propaganda transnistreană în acțiune

La Tiraspol există un post de televiziune al așa-ziselor autorități transnistrene (TV PGTRK). Bineînțeles că mare parte din emisiuni sunt în limba rusă, însă e produs și un buletin de știri în ”limba moldovenească”, servită cu grafie chirilică. 

Din momentul în care autoritățile de la Chișinău au renunțat la fantasma sovietică denumită ”limba moldovenească”, acest pot tv (în fapt, un bastion al FSB-GRU) a pornit un atac mediatic masiv. Zilnic sunt difuzate reportaje de propagandă împotriva Chișinăului. Într-un reportaj difuzat ieri, insistau că așa-zisa ”limbă moldovenească” s-ar mai vorbi acum numai și numai în Republica Moldovenească Nistreană, deși acolo cei mai mulți locuitori vorbesc rusa. Halal cine s-a găsit să apere ”drepturilor” vorbitorilor de ”moldovenească”!

Mai nou, televiziunea de la Tiraspol trece Nistrul și face ”reportaje” (adică provocări) în satele aflate sub controlul autorităților de la Chișinău. Toate producțiile instigă populația și încearcă să propage ideea că oamenii nu ar fi acord cu întoarcerea Acasă a Limbii Române, dar și cu alte decizii ale autorităților. 

De ce li se permite să facă acest lucru? Îmi amintesc cu jurnalista basarabeană Viorica Tătaru a fost reținută de separatiști tocmai pentru că a trecut Nistrul și a realizat reportaje în regiunea transnistreană. Invers văd că nu e o problemă. 

Oare de ce tace Chișinăul? Sper ca nu cumva, undeva la vârf, să fie complici. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.