Se împlinesc 82 de ani de la masacrul românilor de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941 – 1 aprilie 2023)


Se împlinesc 82 de ani de la masacrul românilor de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941 – 1 aprilie 2023)

Se împlinesc astăzi 82 de ani de la masacrul românilor de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei.

Un moment emoționant din viața mea s-a petrecut acum 4 ani, când am avut posibilitatea să ajung la Fântâna Albă. La puțin timp după ce am terminat ceea ce am avut de spus întru omagierea martirilor bucovineni, s-a apropiat de mine un senior cu fața senină, care, gâtuit de emoție mi-a spus că e răzeș și-mi cere îngăduința să facă o fotografie cu mine, cu ”nepotul celui care le-a adus pentru un timp fericirea”. A continuat spunându-mi: ”Acum 100 de ani, bunelul meu a fost în piața centrală a Cernăuțiului când bunelul dumneavostră a împlântat steagul României pe turla primăriei”. (foto jos)

Plecăciunea și umila mea mulțumire pentru Românii bucovineni de acolo, oameni admirabili, curajoși și bravi, care sunt pentru mine exemple de patriotism adevărat. Devotamentul lor pentru cauză, patriotismul lor pur și nepătat, dragostea pentru limba și cultura noastră sunt cu adevărat repere și speranță pentru viitor.

Dumnezeu Să-i ierte și Să-i odihnească în pace pe toți martirii noștri bucovineni, de la copii la bătrâni, uciși fără milă de către trupele de grăniceri sovietice!

Fotografiile sunt făcute acum 4 ani când am avut șansa să ajung acolo.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.