Primăria orașului Weimar a comemorat un supraviețuitor al lagărului nazist Buchenwald, ucis de ruși în Ucraina


Primăria orașului Weimar a comemorat un supraviețuitor al lagărului nazist Buchenwald, ucis de ruși în Ucraina

Orașul german Weimar i-a adus un omagiu lui Borys Romanchenko, un supraviețuitor ucrainean al Holocaustului care a fost ucis la vârsta de 96 de ani de un atac rusesc în Ucraina, acum un an.

Fostul deținut al lagărului de concentrare Buchenwald, Boris Romantschenko, ucis în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a fost comemorat săptămâna trecută, la Weimar, printr-o slujbă comemorativă. Supraviețuitorul lagărului Buchenwald a fost ucis anul trecut, la vârsta de 96 de ani, când rachetele rusești au lovit locuința sa din orașul Harkov din estul Ucrainei. Potrivit municipalității, numeroase persoane s-au adunat în fața portretului său de mari dimensiuni afișat în cadrul expoziției "Martorii" (organizată în fața Biroului Administrației de Stat), printre care și ministrul thuringian al Migrației și Justiției, Doreen Denstädt.

Primarul orașului Weimar – Peter Kleine (neafiliat) – a declarat, printre altele, că "moartea lui Boris Romașcenko arată cât de perfid este războiul Rusiei împotriva Ucrainei". El a adăugat că orașul Weimar va onora memoria lui Romanshenko. Rikola-Gunnar Lüttgenau, reprezentant al Memorialului Buchenwald, a subliniat că mii de supraviețuitori ai persecuțiilor naziste trăiesc și astăzi în Ucraina. Mulțumită invadatorilor ruși, condițiile lor de viață sunt precare. Le lipsește totul - electricitate, hrană, medicamente.

Împreună cu alte memoriale, muzee și diverse inițiative și asociații, Memorialul Buchenwald a lansat un program de sponsorizare pentru supraviețuitorii persecuțiilor naziste din Ucraina. "Cu ajutorul rețelei noastre de ajutor, am reușit să sprijinim peste 18.000 de supraviețuitori cu ajutoare financiare de urgență sau cu ajutoare de primă necesitate", a subliniat Lüttgenau. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe donații, transmite zeit.de.

Romanchenko a supraviețuit atrocităților din lagărele de concentrare ale Germaniei naziste de la Buchenwald, Peenemünde, Dora și Bergen-Belsen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Memorialului Buchenwald. Ulterior a devenit un activist al Holocaustului. A murit la 18 martie 2022, când rachete rusești au lovit apartamentul său dintr-o clădire cu mai multe etaje din orașul Harkov, în estul Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.