Danilov: Fragmentarea Rusiei e deja în derulare! Occidentul trebuie să fie pregătit!


Danilov: Fragmentarea Rusiei e deja în derulare! Occidentul trebuie să fie pregătit!

După ce nu a reușit să prezică și să se pregătească pentru prăbușirea Uniunii Sovietice, Occidentul trebuie să se pregătească acum pentru destrămarea Rusiei, a declarat pentru The Times secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

El a adăugat că, recent, Rusia a slăbit profund și riscă să se destrame. Potrivit lui Danilov, acest lucru a devenit evident după ce Putin s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping.

"Occidentul nu cunoaște Rusia și se teme de fragmentarea Rusiei. Dar acest proces este deja în derulare", a subliniat Danilov, adăugând că prăbușirea Rusiei va fi "spectaculoasă" și se va întâmpla în următorii trei, cinci sau șapte ani.

"Acesta este un proces istoric, iar istoria nu poate fi oprită", a mai spus acesta. 

"Occidentul trebuie să fie pregătit să facă față consecințelor potențial catastrofale", a mai reliefat oficialul ucrainean. 

Danilov a mai menționat că, după pierderea puterii Rusiei asupra aliaților săi cândva loiali din Asia, China așteaptă prăbușirea Federației Ruse pentru a ocupa Orientul Îndepărtat al Siberiei, unde există o populație chineză semnificativă. Dar, în acest caz, dacă Chinei i se permite să pună mâna pe teritoriul Rusiei, va fi periculos pentru Occident pentru că, după deblocarea unei probleme, se va crea alta, a opinat Danilov.

Potrivit unui sondaj realizat de think tank-ul Atlantic Council, mulți experți în politică externă sunt de acord cu evaluarea lui Danilov, spunând că Rusia ar putea să nu supraviețuiască următorului deceniu, respectiv că riscă să devină un stat eșuat în timp ce își continuă războiul costisitor împotriva Ucrainei. 

Din cei 167 de experți intervievați de Atlantic Council, 46% au spus că prăbușirea sau dezintegrarea Rusiei ar putea avea loc în următorii zece ani.

Separat, 40% dintre respondenți au indicat Rusia drept un stat care se va dezintegra pe plan intern din mai multe motive, în special din cauza "revoluției, războiului civil sau dezintegrării politice".

"Ucraina scoate-n evidență clar posibilitatea unor probleme interne pentru Rusia și probabilitatea ca războiul în sine să aibă consecințe de tip bumerang nu numai pentru conducerea sa, ci și pentru țară în ansamblu", a declarat Peter Engelke, director adjunct al Departamentului de Prognoză din cadrul Atlantic Council.

Pe de altă parte, Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimit Zelenski, consideră că Rusia nu se va prăbuși complet, dar vom vedea lansarea unui proces de separare de Moscova al unor "teritorii etnice", care au o istorie distinctă. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.