Presați să accepte participarea rușilor și belarușilor la o competiție sportivă majoră, polonezii au preferat să anuleze evenimentul. Sportivii refuzaseră să condamne atrocitățile comise de hoardele Kremlinului în Ucraina


Presați să accepte participarea rușilor și belarușilor la o competiție sportivă majoră, polonezii au preferat să anuleze evenimentul. Sportivii refuzaseră să condamne atrocitățile comise de hoardele Kremlinului în Ucraina

Polonia a anulat Cupa Mondială feminină de floretă ce urma se desfășoare în perioada 21-23 aprilie la Poznan, asta după ce Federația Internațională de Scrimă (FIE) a decis să readmită atleții ruși și belaruși, deși războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă. 

Pe 10 martie, FIE a autorizat scrimerele din Rusia și Belarus să participe din nou la competițiile internaționale chiar înainte de începerea calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. 

Totodată, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a recomandat ca rușilor și belarușilor să li se permită să se participe la competițiile internaționale sub steag neutru. 

În acest context, Guvernul Ucrainei a declarat că sportivii săi nu vor avea voie să participe la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 dacă aceștia trebuie să concureze împotriva rușilor și belarușilor. 

Decizia FIE a determinat Federația Ucraineană de Scrimă (NFFU) să declare că va boicota toate competițiile la care e acceptată participarea rușilor și belarușilor, asta în timp ce sute de scrimeri s-au opus public deciziei FIE printr-o scrisoare deschisă.

"Federația Poloneză de Scrimă (PZS) informează că, din cauza modificării de către FIE a regulilor de calificare la Cupa Mondială feminină de floretă de la Poznan, în legătură cu concurenții care dețin pașapoarte rusești și belaruse, Consiliul de Administrație al PZS este obligat să anuleze această competiție", s-a transmis într-un comunicat.

"PZS sprijină Federația Ucraineană de Scrimă în eforturile sale de a elimina din competiții și din mediul mondial de scrimă oamenii care susțin războiul brutal din Ucraina și susțin regimul lui Vladimir Putin", mai scoate în relief PZS. 

Rusia anunța pe 2 aprilie că nu va trimite scrimere la competiția din Polonia, reclamând că polonezii au impus condiții "inacceptabile" pentru a le permite acestora participarea. Federația Poloneză de Scrimă a declarat că, pentru a participa, sportivii ruși și belaruși trebuie să semneze o declarație prin care transmit că nu au susținut războiul Rusiei împotriva Ucrainei. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.