Parlamentul Lituaniei a adoptat o rezoluție ce prevede invitarea Ucrainei să adere la NATO


Parlamentul Lituaniei a adoptat o rezoluție ce prevede invitarea Ucrainei să adere la NATO

Parlamentul Lituaniei a adoptat joi în unanimitate o rezoluție ce prevede aspirațiile țării în perspectiva summit-ului NATO ce va avea loc în iulie la Vilnius. Rezoluția prevede inclusiv invitarea oficială a Ucrainei pentru a adera la NATO. 

Documentul precizează că este necesar ca Ucraina să fie invitată "să adere la NATO ca stat membru" pe parcursul summit-ului NATO de la Vilnius, "să semneze protocoale de aderare și să lanseze procesul de ratificare odată ce condițiile permit asta".

Potrivit rezoluției, aceasta ar fi o decizie strategică a NATO ce are ca scop urmărirea păcii în Ucraina și Europa.

"Suntem împotriva zonelor gri de securitate, vrem să dovedim greșită teza conform căreia Rusia are dreptul de a veto privind aderarea Ucrainei. Credem că Ucraina va contribui la securitatea noastră, va face NATO mai puternică", a declarat Žygimantas Pavilionis, președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe.

Documentul subliniază, de asemenea, necesitatea consolidării semnificative a apărării și a descurajării în regiunea baltică și de-a lungul întregului flanc estic al NATO, respectiv a sporirii la nivelul de brigăzi a forțelor terestre aliate dislocate permanent în Lituania. 

Rezoluția prevede, totodată, aspirația de a consolida apărarea aeriană și antirachetă integrată, inclusiv capacitățile de apărare aeriană în Lituania și întreaga regiune, precum și aspirația de a asigura pregătirea pentru a găzdui trupe aliate în țară.

Mai mult, documentul subliniază aspirația legată de angajamentul de cheltuieli pentru apărare al tuturor statelor membre NATO, respectiv aspirația de a conveni asupra investițiilor pe termen lung în capacitățile de apărare și în industria de apărare.

În perioada 11-12 iulie, Lituania va găzdui summitul NATO pentru prima dată. Întâlnirea este de așteptat să reunească aproximativ 40 de delegații din țările membre NATO și țările partenere. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.