Raport al Ministerului Apărării al Marii Britanii: campania Rusiei de distrugere a sistemului energetic ucrainean a EȘUAT! Motivele


  • ACP
  • Apr 8, 2023 15:13
  • 1458
Raport al Ministerului Apărării al Marii Britanii: campania Rusiei de distrugere a sistemului energetic ucrainean a EȘUAT! Motivele

Campania rusă de distrugere a sistemului energetic ucrainean s-a terminat fară prea mult succes pentru agresori, după un sezon rece în care principalele elemente ale acestui sistem au fost de foarte multe ori ținte predilecte ale bombardamentelor rusești cu rachete și drone.

Anunțarea reluării exporturilor de energie electrică în condiții de surplus al capacității de generare, după ce livrările de energie în afara Ucrainei au încetat anul trecut, pe 11 octombrie, în urma bombardamentelor rusești, indică foarte clar insuccesul acestei furioase campanii de distrugere ordonată de la Kremlin. 

Ministerul britanic al Apărării a detaliat acest lucru pe Twitter, într-un raport în care explică condițiile în care a fost câștigată de ucraineni această parte importantă a războiului de uzură dus de ruși. 

„Campania de degradare severă a sistemului energetic unificat (UES) al Ucrainei în iarna 2022-2023 e foarte probabil să fi eșuat. Rusia a desfășurat lovituri de lungă durată din octombrie 2022, dar loviturile de amploare au devenit rare de la începutul lunii martie 2023. Atacurile la scară mai mică (cu cele mai puțin de 25 de proiectile) continuă, dar probabil că au un impact mult mai mic asupra UES”, se precizează în raportul ministerului britanic.

Operatorii ucraineni continuă să caute înlocuirea componentelor distruse din sistemul de transport al energiei electrice, inclusiv a celor mai mari, cum sunt transformatoarele, în condițiile în care livrarea și instalarea acestor echipamente reprezintă o provocare logistică majoră, cum e în cazul transformatoarelor de înaltă tensiune cu o greutate de peste 100 de tone – se mai arată în raportul publicat de Ministerul Britanic al Apărării. 

Concluzia documentului este că „situația energetică a Ucrainei se va îmbunătăți probabil odată cu sosirea vremii mai calde, iar planificarea și pregătirile pentru iarna viitoare probabil au început deja” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.