Bravo, Cehia! Pentru prima dată în istorie, Praga nominalizează explicit Rusia și China drept amenințări la adresa securității statului


Bravo, Cehia! Pentru prima dată în istorie, Praga nominalizează explicit Rusia și China drept amenințări la adresa securității statului

În cadrul unui interviu acordat pentru iROZHLAS.cz, directorul Secției politice și strategie de apărare din cadrul Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a declarat, sâmbătă, că, pentru prima dată în documentele sale strategice, Cehia numește Rusia și Rusia China drept amenințări la adresa securității statului, scrie publicația defenseromania.ro.

Potrivit lui Jan Jireš, până acum, în cele două documente principale ale politicii cehe de securitate și apărare, au apărut formulări generale precum „unele state” sau „instabilitate și conflicte regionale în zona euro-atlan”.

Oficiali din Ministerele Apărării și Afacerilor Externe lucrează la documentele care definesc pozițiile, ambițiile și planurile cehe în politica de securitate și apărare. Este vorba despre Strategia de Securitate și Strategia de Apărare, ale căror versiuni valabile în prezent sunt depășite din cauza invaziei ruse în Ucraina.

„Ambele documente vor menționa în mod explicit autorii celor mai mari amenințări. Pe lângă terorism, Rusia și China vor fi acolo”, a precizat Jireš.

„Nu este nimic surprinzător, deoarece noul concept strategic al NATO este explicit în identificarea inițiatorilor principalelor amenințări la adresa securității”, a subliniat Jireš.

Republica Cehă, în calitate de stat membru al Alianței Nord-Atlantice, a fost de acord cu noul concept strategic al NATO în iunie anul trecut, la summitul de la Madrid. „Acum îl vom transforma doar în documente strategice naționale în domeniul apărării și securității”, a adăugat Jireš.

Gestul Cehiei de a nominaliza China alături de Rusia la capitolul amenințări la adresa securității statului este cu atât mai admirabil cu cât liderul francez Emmanuel Macron a avut o atitudine periculos de conciliantă, pe parcursul vizitei sale în China, afirmând chiar că UE nu ar trebui să urmeze politica Statelor Unite în problema Taiwanului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.