Un senator republican spune că ar sprijini trimiterea de forțe americane pentru a apăra Taiwanul


Un senator republican spune că ar sprijini trimiterea de forțe americane pentru a apăra Taiwanul

Senatorul american Lindsey Graham a declarat duminică, 9 aprilie, că va fi deschis cu privire la trimiterea de forțe americane pentru a apăra Taiwanul.

"Nu Taiwanul este problema, ci Putin și Xi", a declarat Graham pentru "Fox News Sunday". 

Întrebat dacă ar sprijini autorizarea trimiterii forțelor americane în Taiwan dacă tensiunile dintre Taipei și Beijing continuă să crească, Graham a spus despre Congresul american că trebuie să se întrebe dacă SUA ar trebui să aibă un acord de apărare cu Taiwanul.

"Deci întrebarea pentru Congres, ar trebui să avem un acord de apărare cu insula Taiwan? Nu avem. Ar trebui să avem unul?", a zis Graham. 

"Dar da, aș fi foarte deschis la a folosi forțele americane pentru a apăra Taiwanul, pentru că este în interesul nostru de securitate națională să facem acest lucru", a adăugat Graham.

Graham a spus că "va spori pregătirea și va obține avioanele F-16 de care au nevoie în Taiwan"

El a adăugat: "Există restanțe. Aș rezolva asta. Aș muta forțele de război în Coreea de Sud și Japonia. Aș pune rachete de croazieră cu vârf nuclear pe toate submarinele noastre din întreaga lume".

"Cred în politica unei singure Chine, dar aș fi dispus să lupt pentru Taiwan, deoarece Taiwanul este o democrație. Am stat alături de ei zeci de ani, așa că aș îmbunătăți abordarea noastră. Dacă nu o îmbunătățești, vei avea un război", a mai zis senatorul republican. 

Comentariile senatorului Graham au venit în contextul celor trei zile de exerciții militare chineze ce vizează Taiwanului, desfășurate în perioada 8-10 aprilie ca răspuns la întâlnirea de săptămâna trecută dintre președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, și președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.