Fără „pobeda” în 2023. De frica ucrainenilor, orașul rus Belgorod a renunțat la parada de 9 mai


Fără „pobeda” în 2023. De frica ucrainenilor, orașul rus Belgorod a renunțat la parada de 9 mai

Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că tradiționala paradă de 9 mai nu va avea loc anul acesta. Acest lucru se datorează măsurilor de securitate din regiunea de frontieră cu Ucraina. Autoritățile ruse locale se tem să nu provoace forțele de apărare ucrainene cu o mare acumulare de echipamente și oameni în centrul orașului. Măsurile de precauție pot avea legătură și cu schimburile de focuri constante care au loc între Belgorod și regiunile de frontieră ucrainene. 

După cum a relatat agenția de știri REGNUM, pe 5 aprilie, satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod a fost ținta unor tiruri de mortiere din partea forțelor armate ucrainene, care au răspuns împușcăturilor venite din partea ocupanților ruși. Nimeni nu a fost rănit în timpul bombardamentului asupra satului. De asemenea, locuitorii au fost evacuați la o distanță sigură. Trei gospodării private și trei vehicule au fost avariate – detalii AICI.

Regiunea Belgorod este prima regiune rusă care a refuzat să organizeze o paradă de Ziua Victoriei pe 9 mai din cauza războiului genocidar împotriva Ucrainei, război care are efecte de bumerang împotriva Rusiei. Anul trecut, autoritățile din Belgorod au refuzat deja să organizeze o paradă a echipamentelor militare și a unităților militare, dar, în schimb, au organizat evenimentul așa-zisului "Regiment Nemuritor" și festivități de așa-zisa zii a victoriei.

"Deciziile privind evenimentele din 9 mai vor fi luate în funcție de situația operațională. Prioritatea în această chestiune este siguranța populației locale", a adăugat guvernatorul regiunii, Gladkov.

Deși militarii ruși mor pe capete într-un război de ocupație și genocid în țara vecină, Kremlinul deja a anunțat că va mobiliza suficient personal pentru parada de 9 mai din Piața Roșie de la Moscova. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.