Federația Internațională de Hochei pe Gheață se delimitează de abordarea CIO: Rusia și Belarus nu au voie să concureze în hocheiul internațional!


Federația Internațională de Hochei pe Gheață se delimitează de abordarea CIO: Rusia și Belarus nu au voie să concureze în hocheiul internațional!

Rusia și Belarus nu vor avea voie să concureze în turneele Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) atât timp cât războiul din Ucraina continuă, a declarat duminică președintele IIHF. 

Cele două țări au primit deja interdicție de a participa la evenimentele IIHF până în 2024. În acest context, președintele IIHF, Luc Tardif, a declarat că o decizie privind eligibilitatea celor două țări pentru a concura în 2025 va fi luată în martie 2024. 

"Sper că Rusia și Belarus vor reveni cât mai curând posibil, pentru că asta va însemna că războiul s-a încheiat", a spus Tardif în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în ultima zi a campionatului mondial de hochei feminin, care se desfășoară în suburbiile Toronto.

"Este o chestiune de securitate pentru fani, pentru echipele noastre. Oricum, fără viză, nu pot călători", a adăugat Tardif. 

"Și nimeni nu știe cât va dura", a continuat acesta. 

Jucătorii ruși de hochei masculin și feminin au concurat ultima dată sub steagul Comitetului Olimpic Rus la Jocurile de la Beijing din 2022, care s-au încheiat cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze la scară largă Ucraina. Invazia la scară largă a determinat IIHF să aplice interdicția menționată anterior în cazul Rusiei și aliatului ei, Belarus. Totodată, Finlanda și Letonia vor găzdui campionatele mondiale masculine care vor avea loc luna viitoare, asta după ce evenimentul a fost relocat din orașul rusesc Sankt Petersburg. 

În cazul în care IIHF își extinde interdicția în martie 2024, decizia ar afecta eligibilitatea Belarusului de a concura la Jocurile Olimpice Milano-Cortina din 2026, deoarece echipele țării respective nu ar putea juca la turneele de calificare olimpice în anul 2025. Echipele masculine și feminine ale Rusiei și-au menținut clasamentul chiar și fără a avea voie să concureze. 

Pe de altă parte, Comitetul Internațional Olimpic înclină spre varianta ca sportivilor ruși și belaruși să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice de vară de la Paris din 2024. Însă, Tardif a precizat că IIHF nu urmează sfaturile CIO, deoarece hocheiul este un sport de echipă. 

O altă problemă este cea a preocupărilor de securitate. IIHF a citat luna trecută un studiu de evaluare a riscurilor care a stabilit că nu este sigur să li se permită Rusiei și Belarusului să concureze. (sursa: ESPN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.