Președintele Poloniei, îngrijorat de falsul curent pacificator: "Facem apel la întreaga lume să continue să ofere asistență Ucrainei până în acel moment în care acest război se încheie fără vreo victorie pentru Rusia!"


Președintele Poloniei, îngrijorat de falsul curent pacificator: "Facem apel la întreaga lume să continue să ofere asistență Ucrainei până în acel moment în care acest război se încheie fără vreo victorie pentru Rusia!"

Cei care cer încetarea rapidă a războiului ruso-ucrainean și chiar oprirea acordării către Ucraina de ajutor militar dau de fapt curs cerințelor Rusiei, a transmis luni președintele polonez Andrzej Duda, pe parcursul unei conferințe de presă comune ce a fost susținută cu omologul italian, Sergio Mattarella, la Varșovia. 

După cum a subliniat liderul polonez, momentul actual este "special", deoarece, în unele țări, mai mulți lideri au rostit cuvinte care "provoacă o îngrijorare considerabilă". Ei au sugerat necesitatea de fi pus capăt războiului Rusiei contra Ucrainei cât mai curând posibil (indiferent de implicații - n.red.), de a se ajunge rapid la un acord de pace și chiar de a fi oprit ajutorul militar acordat forțelor Kyivului. 

"În calitate de vecin al Ucrainei, de președinte al Poloniei, precum și de președinte al unei țări care este membră a UE, aș dori să spun: toți cei care solicită astăzi încetarea ajutorului pentru Ucraina, în lumina faptului că agresiunea rusă continuă, acționează de fapt în interesele Moscovei, de fapt ei doresc ca Rusia să învingă Ucraina. Asta pentru că superioritatea Rusiei, care reprezintă o superputere, asupra Ucrainei este evidentă. Dacă Ucraina nu va mai primi asistență, Rusia va câștiga acest război, care va fi doar primul pas în calea Rusiei de a-și extinde dominația asupra națiunilor din această parte a Europei", a subliniat Duda.

Potrivit președintelui, polonezii sunt conștienți, din propria lor istorie, de obsesia Rusiei de a subjuga și de a înrobi alte popoare, de a le priva de potențialul lor și apoi de a-l exploata.

"De aceea susținem astăzi Ucraina și îi înțelegem perfect pe vecinii noștri ucraineni, care caută să-și protejeze libertatea și independența, patria lor suverană, cu orice preț. Îi susținem și îi vom sprijini în continuare și facem apel la întreaga lume să continue să ofere asistență Ucrainei până în acel moment în care acest război se încheie fără vreo victorie pentru Rusia. Ucraina trebuie să câștige acest război: dacă Rusia va câștiga, va ataca alte țări", a reliefat Andrzej Duda. 

El a menționat că Italia împărtășește această poziție.

"Sunt foarte bucuros că astăzi, Polonia și Italia participă împreună la inițiativa de a pregăti sistemul de apărare aeriană și de a-l preda Ucrainei", a spus Duda.

El a adăugat că ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, negociază chestiunea cu omologul său italian. 

La rândul său, președintele italian Mattarella a subliniat că este de acord cu colegul său polonez când spune că Ucraina ar trebui ajutată atât timp cât e nevoie în dimensiunea umanitară și militară, precum și în domeniul reconstrucției. Potrivit acestuia, dacă Ucraina va rămâne singură, va însemna predarea ei Rusiei.

"Am dori să vă asigurăm că ne vom strădui să ajutăm Ucraina în fiecare domeniu", a subliniat Matarella.

El a menționat că italienii și polonezii sunt îngroziți de acțiunile barbare ale armatei ruse în Ucraina, în special de atacurile lor asupra obiectivelor civile, "ceea ce face această agresiune și mai brutală".

Mattarella a descris drept foarte important ca NATO – Statele Unite și țările europene – să susțină foarte mult Ucraina în contextul agresiunii ruse. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.