Rareș Bogdan, anunț de la Bruxelles: "100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina! Iată ce înseamnă să ne coordonăm eforturile!"


Rareș Bogdan, anunț de la Bruxelles: "100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina! Iată ce înseamnă să ne coordonăm eforturile!"

Uniunea Europeană va acorda un ajutor financiar suplimentar în valoare de 100 de milioane de euro pentru protejarea fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Anunțul a fost făcut joi, 20 aprilie, de liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, care a vorbit totodată despre modul în care și-au coordonat eforturile oficialii de la București pentru a obține sprijinul financiar în cauză. 

"100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina. Iată ce înseamnă să ne coordonăm eforturile! După trei scrisori trimise de Delegația EPP România Comisiei Europene, intervenția președintelui Klaus Iohannis de după anunțul despăgubirilor ridicole inițiale, adică 54 de milioane total, din care România a luat doar 10,5 milioane euro, cererea mea directă adresată Ursulei von de Leyen din plenul Parlamentului, plus scrisoarea comună a 5 guverne, plus susținerea fără ezitări a președintelui Popularilor Europeni, Manfred Weber, iată că se mișcă lucrurile. Comisia Europeană a înțeles că fermierii din câteva state riscă falimentul, căci cerealele lor stau în hambare și putrezesc. Din scrisoarea trimisă de Comisie guvernelor rezultă că aceasta se va asigura că tranzitul produselor agricole din Ucraina către beneficiari UE sau țări terțe este fără probleme. România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. Mai mult, Autoritatea Sanitar-Veterinară va controla la vamă nivelul de pesticide din produsele provenite din Ucraina", a precizat eurodeputatul PNL într-o postare pe Facebook. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat miercuri o scrisoare liderilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, în care recunoaște problemele fermierilor din țările respective.

"Ne pregătim acum să oferim un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați, ca parte a unei abordări europene comune", a spus von der Leyen în scrisoare.

Polonia, Bulgaria și România au primit deja un prim ajutor de 56 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.