Lovitură pentru Washington: Filipine a anunțat că americanii nu își pot folosi bazele de pe teritoriul său pentru a stoca arme destinate apărării Taiwanului


  • ACP
  • Apr 20, 2023 16:20
  • 720
Lovitură pentru Washington: Filipine a anunțat că americanii nu își pot folosi bazele de pe teritoriul său pentru a stoca arme destinate apărării Taiwanului

Filipine a anunțat pe 19 aprilie că nu va permite SUA să depoziteze arme care ar putea fi folosite pentru apărarea Taiwanului în bazele militare de pe teritoriul său, după ce a spus la începutul acestui an că va acorda acces marinei americane la alte patru baze militare, pe lângă cele cinci unde sunt deja prezenți militarii americani, în conformitate cu condițiile unui acord de cooperare în domeniul apărării (EDCA) încheiat intre Washington și Manila în 2014.

Secretarul de Afaceri Externe, Enrique Manalo, a declarat că Statelor Unite nu li se va permite să desfășoare operațiuni nepermise de acordul din 2014, deoarece acordul EDCA nu are scopul de a viza nicio țară terță, dincolo de scopul său de a sprijini Filipine. Mai mult, a spus el, Manila nu va permite forțelor militare americane să realimenteze, să repare sau să își reîncarce vasele și avioanele la instalațiile EDCA, deoarece politica externă principală a guvernului trebuie să fie "prieteni pentru toți", a spus Manalo.  

Trei dintre locațiile unităților unde are acces marina americană de anul acesta se află pe insula Luzon, lângă Taiwan, în timp ce alta se află în provincia Palawan din Marea Chinei de Sud (SCS), fapt care a produs îngrijorarea Beijingului, chiar dacă Washingtonul și Manila au declarat că noile locații vor fi utilizate în principal pentru a răspunde dezastrelor naturale și provocate de om din țările din Asia de Sud-Est.  

Ambasadorul Huang Xilian al Chinei și-a exprimat recent îngrijorarea țării sale cu privire la decizia Filipinelor de a extinde accesul militar al SUA, declarând că această mișcare a "suscitat îngrijorare larg răspândită și gravă în rândul poporului chinez". Xilian a mers mai departe, sfătuind Manila să se opună ferm oricărei mișcări către independența Taiwanului, dacă țării îi pasă cu adevărat de bunăstarea celor aproximativ 150.000 de muncitori filipinezi de peste mări.  

Președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos, a răspuns imediat ambasadorului chinez anunțând că se va întâlni cu reprezentantul Beijingului la Manila pentru a-i cere explicații cu privire la comentariile sale despre modul în care Filipine "alimentează focul" asupra independenței Taiwanului, fapt pentru care ambasada Chinei din Manila a revenit asupra declarației inițiale spunând că ambasadorul Xilian a fost citat greșit. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.