Izolarea Rusiei. Anatol Șalaru: Marea Neagră trebuie să devină o mare NATO!


Izolarea Rusiei. Anatol Șalaru: Marea Neagră trebuie să devină o mare NATO!

Pe parcursul unui amplu interviu acordat pentru publicația ucraineană Telegraf, fostul ministru al Apărării al R.Moldova, Anatol Șalaru, a explicat că Marea Neagră va deveni cu adevărat sigură doar atunci când va fi o mare NATO, fiind necesar un efort comun în acest sens al statelor din proximitate pentru a izola complet Rusia. 

Reporter: În perioada 12-13 aprilie a avut loc la București Prima Conferință de Securitate a Mării Negre, organizată de părțile ucrainene și române. Cum poate fi făcută Marea Neagră cu adevărat sigură?

Anatol Șalaru: Din păcate, propaganda rusă din întreaga lume a format timp de mulți ani părerea că Marea Neagră este aproape un "lac interior" al Federației Ruse. Și că nu are o valoare strategică specială. Dar acum vedem că Marea Neagră este extrem de importantă nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru securitatea globală. Blocarea porturilor ucrainene a dus multe țări în pragul înfometării. Și cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă ONU și Turcia nu ar fi ajuns să-i determine pe ruși să încheie un "acord privind cerealele". 

Din păcate, la un moment dat, alte țări de la Marea Neagră nu au putut să coaguleze o politică de securitate unificată. Acum este important, în primul rând, cu ajutorul NATO, să dezvoltăm o poziție unitară anti-rusă în numele securității comune. Este necesar să se renunțe la diferendele din trecut, care au fost exploatate activ de către Federația Rusă, fiind împiedicată găsirea unui teren comun între Ucraina și România, Ucraina și Bulgaria, Ucraina și Georgia, Bulgaria și Turcia, România și Turcia. Acum aceste țări trebuie să dezvolte în comun o poziție unitară și să izoleze Rusia la Marea Neagră. Închideți Bosforul și Dardanelele pentru navele țării agresoare! Nu lăsați navele rusești să intre în niciun port!

Este necesar să se lucreze intens cu Georgia și Turcia, care duc o politică particulară (mai degrabă loială) față de Federația Rusă. Este clar că își urmăresc propriile interese, că afacerile lor sunt strâns legate de cele ruse. Dar trebuie gândit strategic. Este important din punct de vedere strategic să facem Marea Neagră sigură, ceea ce este posibil doar dacă devine o mare a NATO și a aliaților.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.