EXCLUSIV Interviu. ”Rusia NU va mai exista!”. Scenariul dezmembrării Federației Ruse în cel puțin 20 de state independente, după o implozie similară colapsului URSS sau prăbușirii imperiului țarist. Obiectivele Forumului Națiunilor Libere din Post-Rusia


EXCLUSIV Interviu. ”Rusia NU va mai exista!”. Scenariul dezmembrării Federației Ruse în cel puțin 20 de state independente, după o implozie similară colapsului URSS sau prăbușirii imperiului țarist. Obiectivele Forumului Națiunilor Libere din Post-Rusia

Podul.ro a reușit să-l intervieveze, în exclusivitate, pe unul dintre liderii Forumului Națiunilor Libere din Post-Rusia, care ne-a răspuns la întrebări la adăpostul anonimatului. Forumul amintit este o organizație din care fac parte reprezentanți ai popoarelor aflate în prezent sub ocupația Rusiei imperiale. Evident, Forumul este interzis și prigonit oriunde în Federația Rusă (și în statele-satelit), motiv pentru care anonimatul intervievatului este esențial pentru siguranța sa și a familiei sale. 

Forumul Națiunilor Libere din Post-Rusia preconizează o implozie a Rusiei – așa cum s-a întâmplat când s-a prăbușit URSS sau când s-a destrămat imperiul țarist. Acest proces este favorizat de războiul dement și genocidar pe care Rusia îl poartă în Ucraina de peste un an de zile. Organizația mizează pe faptul că o nouă implozie a Rusiei va cauza o destrămare a acesteia în mai multe formațiuni statale independente. Războiul rusesc e de sorginte imperialistă, Kremlinul folosind pe post de carne de tun un număr imens de soldați proveniți din popoarele neruse, fapt ce va acutiza tensiunile interne. Potrivit liderului intervievat, Forumul Națiunilor Libere din Post-Rusia beneficiază de susținerea SUA, a NATO și a UE, existând un plan comun și coagulat de acțiune.

Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul.

Constantin DicusarCând a fost fondat Forumul Națiunilor Libere din Post-Rusia? Care e motivația ce vă face să vă uniți forțele? 

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Ideea și inițiativa au apărut în primăvara anului 2022, în a doua jumătate a lunii martie, ca reacție la contextul în care ne aflam cu toții după ce regimul imperial rus a decis, la 24 februarie 2022, să nu se dezmintă în privința acțiunilor sale imperialiste. Motivația comună e lupta împotriva agresiunii rusești. Deja pe 8 mai 2022, de Ziua Păcii în Europa, am organizat primul nostru eveniment offline (primul Forum) la Varșovia.

Reporter: În ce vor constat apropiatele reuniuni din 25-28 aprilie. Cine vor fi vorbitorii?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Reuniunile din 25-28 aprilie se vor desfășura în Statele Unite, la Washington, Philadelphia, New York. Va fi discutată decolonizarea pașnică și non-violentă, reconstrucția și organizarea teritorială în spațiul post-rusesc. Se vor căuta soluții privitoare la noua arhitectură globală și regională de securitate, care să asigure un rezultat avantajos pentru ambele părți, atât pentru SUA, NATO, UE pe de-o parte, cât și pentru noile state independente din spațiul post-Rusia și pentru vecinii lor democratici. 

Ca vorbitori s-au înscris foarte mulți ex-deputați, ex-miniștri europeni, americani, experți, profesori de drept, istorici ai spațiului eurasiatic, experți în relații internaționale, în științe politice și așa mai departe, foști europarlamentari polonezi, analiști estonieni, lituanieni, cehi, ucraineni, sârbi din diaspora, austrieci, dar și reprezentanți ai formațiunilor post-statale, ai guvernelor în exil ale viitoarelor state independente care se vor naște pe teritoriul Federației Ruse, printre care Tatarstan, Ichkeria, Buryad-Mongol Erkheten, Oirat-Kalmykia, Republica Baltică Kalinigrad (Königsberg), Circassia, Yakutia, Kuban, Ingria, Byarmia, Bashkiria, Republica Astrakhan a nogalilor, Chuvashia, Cossackia. Se vor purtat o serie de dialoguri directe între liderii mișcării (națiuni și regiuni ruse captive) și reprezentanți ai SUA. 

Reprezentanți ai orașului Philadelphia și ai statului Philadelphia și Pennsylvania își vor împărtăși propria experiență de succes în ceea ce privește modele de guvernanță și cazuri de management eficient cu viitorii șefi de state independente din spațiul post-rusesc. Evident, nu vor fi evitate strategiile de acțiuni proactive și scenarii posibile pentru a face ca procesul de prăbușire a Federației Ruse să fie controlabil și non-violent. 

Evident, regimul lui Putin este deranjat de apariția acestui Forum. De curând am fost declarați drept ”organizație indezirabilă” de către așa-numitul Birou al Procurorului General și Ministerul Justiției din așa-numita Federație Rusă.

Reporter: Pentru a clarifica pe înțelesul tuturor: ce ar însemna în practică acest concept la care vă referiți: ”decolonizarea Federației Ruse”?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: După cum am nuanțat mai sus, în locul unui spațiu imperial (cu toate consecințele sale sub formă de exploatare, sărăcie, războaie, izolare, represiune etc.) va exista un spațiu post-rusesc al unor state libere și independente (credem că vor fi în jur de 20-40), adică decolonizarea nu este doar un scop, ci în primul rând un instrument.

Reporter: Enumerați, vă rog, ce entități ocupate de Rusia sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai active în dorința unei separări de Rusia. 

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Harta alăturată (foto sus) răspunde la această întrebare. Putem menționa separat Ingria, Republica Oirat (Kalmucia), Bașkortostan, Statele Unite ale Siberiei, Karelia, Republica Urală, Circassia, Republica Baltică (Konigsberg), Ingușetia, Tatarstan, Buriatia, Federația Pacificului, Chuvashia, Kuban și Smalandia. Nu menționez Ichkeria în această listă, întrucât Ichkeria este deja un stat independent, fiind doar ocupat provizoriu de Moscova. 

Reporter: În presă se discută în mod activ despre influența Chinei asupra regiunii Siberiei, pe care Forumul o vede ca pe o potențială formațiune statală independentă de Rusia. Cu toate acestea, dacă într-adevăr s-ar ajunge la o formă de independență, cum ar evolua relațiile Siberiei cu Rusia și China? Cum evaluați scenariul anexării sale de către China, având în vedere resursele din solul și din pădurile Siberiei?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: O Siberie independentă va fi un actor geopolitic puternic, independent, și cu greutate, un partener în primul rând (în afară de noii săi vecini, Kazahstan și Mongolia) al Japoniei, al SUA, al Canadei și al UE. Rusia pe care o știm nu va mai exista, China va fi semnificativ slăbită și se va confrunta, la rându-i, cu o perioadă de turbulențe și, cel mai probabil, cu o decolonizare.

ReporterAvând în vedere războiul genocidar pe care Rusia îl poartă în Ucraina, amenințând în același timp și alte state post-sovietice, care au fost, de facto, sclave ale defunctei URSS, cum vedeți o situație în care Rusia pierde accesul la Marea Neagră și la Marea Baltică? Este o astfel de posibilitate luată în considerare de Forum? În ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Rusia, repet, nu va mai fi! Fostul stat al metropolei Moscovite, Federația Zalessia va fi un stat continental, fără ieșire la mare. Cea mai apropiată analogie istorică și geografică este Austria (după căderea Imperiului Austro-Ungar).

Reporter: Haidețisă vorbim și despre sprijin, întrucât acesta este cel mai important aspect. Ce reprezentanți ai SUA, ai NATO sau ai UE vă sprijină în aceste demersuri? Sunt ei dispuși să facă pași concreți pentru a atinge obiectivele Forumului, sau măcar o parte dintre acestea?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Din ceea ce putem spune în mod public, totul se află pe înregistrări video de la forumurile noastre anterioare. Acestea pot fi vizionate neîngrădit. Restul susținerii este o parte nepublică a activității noastre, despre care am prefera să nu vorbim acum, pentru a nu afecta procesul.

Reporter: Cum comentați declarațiile lui Medvedev despre "distrugerea și eliminarea" Poloniei?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Medvedev este încă un imperialist nebun. Noi ignorăm aceste prostii, știm că sunt bolnavi și nu doar că sunt pregătiți, ci vor război nuclear și mondial. Scopul nostru este să-i oprim înainte ca acest lucru să se întâmple.

Reporter: Ce părere aveți despre reprezentanții mișcării politice de opoziție rusești din diaspora, cum ar fi Gudkov, Ponomarev și alții asemenea? Credeți că au intenții bune sau vor, totuși, o menținere a imperiului rus?

Forumul Popoarelor libere din PostRusiaDesigur, cei mai mulți dintre ei nu sunt doar imperialiști-centralizatori, ci și agenți FSB/GRU sau ai altor structuri informaționale rusești. Pe unii îi considerăm ca parteneri tactici ai Forumului, da, dar nu mai mult. Cei mai mulți sunt ținuți la distanță. Există și excepții – cu unii dintre politicienii moscoviți-centralizatori avem o relație mai substanțială, de exemplu, cu Ilya Ponomariov, care a fost unicul deputat rus din Dumă care a votat, în 2014, împotriva anexării Crimeei. Însă chiar și relațiile acestea substanțiale merg doar până la un punct, întrucât obiectivele noastre sunt foarte diferite de cele ale rușilor, indiferent dacă aceștia sunt de opoziție sau nu. 

Reporter: Ce emult invocatul Alexey Navalniy – un nou imperialist sau un democrat, așa cum pozează?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Lumea și oamenii nu sunt în alb și negru, nu sunt binare. Dar în acest caz, din păcate, este mult mai probabilă prima variantă decât cea de-a doua. Dar, din nou – procesele sociale, mai ales în vremuri ca acestea, sunt mai degrabă dinamice decât statice, adică totul se schimbă și evoluează foarte repede, astfel încât deriva lui Alexey Navalny spre a doua opțiune ar putea fi posibilă. Mai mult, ne vom bucura să-l vedem ca unul dintre liderii unei Republici Zalese independente și libere (Federația Zalesia), la fel ca Ilya Ponomarev, Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski. Moscova este mare, Zalesia poate deveni un stat de succes – există exemplul Austriei. Aceasta e unica soluție pentru Moscova, de transformare a sa dintr-o fostă metropolă imperială într-un stat democratic, compact, european și normal și suntem gata să îi ajutăm în acest sens.

Reporter: Ucraina a recunoscut de facto independența Republicii cecene Ichkeria, confirmând că aceasta se află în mod ilegal sub ocupație rusă. Cum apreciați acest gest și care sunt următorii pași către o recunoaștere internațională deplină?

Forumul Popoarelor libere din PostRusia: Desigur, susținem această decizie și lucrăm pentru a fructifica acest rezultat și pentru a ne asigura că acesta este doar primul precedent – vă putem doar comunica faptul că urmează Tatarstan, Bașkortostan, Buriatia, Republica Oirat (Kalmucia), Circassia. Gheața s-a spart, a venit timpul! Restul este o chestiune de tehnică și noroc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.