Anatol Șalaru: "Ca urmare a acestui război, pe harta lumii nu va fi doar Ucraina, ci UCRAINA! Nu e o țară tânără, așa cum ne prezintă propaganda rusă!"


Anatol Șalaru: "Ca urmare a acestui război, pe harta lumii nu va fi doar Ucraina, ci UCRAINA! Nu e o țară tânără, așa cum ne prezintă propaganda rusă!"

Fostul ministru al Apărării al R.Moldova, Anatol Șalaru, care și-a anunțat retragerea din viața politică, urmând să se concentreze pe combaterea propagandei rusești și pe susținerea Ucrainei în războiul contra invadatorilor ruși, a acordat recent un interviu în presa ucraineană, pe parcursul căruia a reliefat rolul pe care Kyivul îl va juca la nivel global. 

Vorbind pentru publicația ucraineană Telegraf, Șalaru a declarat că Ucraina va fi țara cu cea mai puternică armată din Europa, jucând deja atât un rol semnificativ în crearea unei noi configurații la nivelul continentului, cât și la nivelul securității globale. 

De asemenea, fostul ministru al Apărării al R.Moldova a demontat una dintre intoxicările propagandei ruse despre istoria Ucrainei. 

Reporter: Ați fost în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Ce v-a surprins cel mai mult?

Anatol Șalaru: Într-adevăr, am fost în Ucraina de mai multe ori de atunci. Eu, precum întreaga lume, am fost cutremurat de ororile pe care le-au făcut rușii (am vizitat Bucha și Irpin), respectiv de unitatea și curajul poporului ucrainean. Dar una este să vezi asta la televizor, în materialele de pe net și alta e cu ochii tăi.

Ca urmare a acestui război, pe harta Europei și a lumii nu va fi doar Ucraina, ci UCRAINA, care le-a dovedit tuturor puterea, curajul, dragostea de libertate. Va fi țara cu cea mai puternică armată din Europa. O țară care joacă un rol uriaș în crearea unui nou sistem de securitate globală. Da, și totodată un rol în crearea unei noi Europe. Împreună cu Marea Britanie, Polonia, România și o serie de alte țări.

Pe vremea când eram ministru al Apărării, am vizitat în repetate rânduri Ucraina. Întotdeauna am avut relații bune cu armata voastră. Întâlnindu-ne cu președintele ucrainean de atunci și ministrul apărării, în 2016, am decis crearea unui "culoar verde" pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. E Adevărat, Federația Rusă nu a fost de acord cu acest lucru. Dar nu va avea opțiuni după victoria ucraineană.

Ucrainenii luptă nu numai pentru libertatea, independența, integritatea teritorială a țării lor, ci și pentru întreaga Europă.

Ucraina nu este o țară tânără, așa cum spun unii. Nu e o țară care a apărut datorită URSS, așa cum ne prezintă propaganda rusă. Ucraina este o țară cu o istorie și o cultură de milenii. Și are un viitor minunat! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.