Schimbare de discurs la Palatul Cotroceni: Iohannis îndeamnă Ucraina să negocieze cu teroriștii


Schimbare de discurs la Palatul Cotroceni: Iohannis îndeamnă Ucraina să negocieze cu teroriștii

Pe parcursul declarațiilor comune susținute marți cu omologul argentinian Alberto Fernández, președintele României, Klaus Iohannis, a îndemnat Ucraina să negocieze cu teroriștii de la Kremlin, ceea ce reprezintă o vădită schimbare de discurs. 

Concret, Klaus Iohannis a precizat că trebuie găsită o soluție pentru a determina Ucraina să accepte să negocieze cu Rusia. 

"În ceea ce privește războiul din Ucraina, război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, am discutat cred că din 60 de minute cât am stat împreună, jumătate despre război. Suntem amândoi foarte îngrijorați, amândoi condamnăm războiul de agresiune, dar trebuie să căutăm și capătul celălalt, să găsim o soluție pentru a convinge părțile beligerante să se așeze și să înceapă negocieri de pace. Impactul economic al acestui război este semnificativ, foarte mare în Uniunea Europeană, dar efectele și valurile de șoc merg peste tot, și în economia argentiniană se simte, și în celelalte state latino-americane unde am fost mi s-a relatat că se simte impactul acestui război. Deci, cu atât mai mult este o problemă globală. Nu este, cum spun unii eronat, o problemă europeană, este o problemă globală și trebuie rezolvată prin diplomație în cadrul arhitecturii internaționale recunoscute", a declarat Klaus Iohannis. 

Pentru a scoate în relief schimbarea de discurs, amintim că președintele României, Klaus Iohannis, declara pe 23 martie, anul acesta, că nimeni nu poate dicta Ucrainei termenii privind negocierea păcii. 

"Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați. Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii și rușii trebuie să o accepte. Cam aici suntem", spunea Iohannis. 

"E foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace. Cu toții ne dorim pace, însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea și va dispărea, fiindcă atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar. Trebuie să vedem întreaga imagine, arhitectura internațională. Echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii și foarte greu după Al Doilea Război Mondial este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască, și indivizii, și statele. Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternic să facă ce vrea pe glob. Şi de aceea suntem de partea Ucrainei", mai declara acesta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.