Deși apare de ani buni în clasamentul celor mai fericite țări, Finlanda are de făcut față unei situații absolut catastrofale


  • ACP
  • Apr 29, 2023 15:52
  • 1255
Deși apare de ani buni în clasamentul celor mai fericite țări, Finlanda are de făcut față unei situații absolut catastrofale

Finlanda este țara unui imens paradox – deși apare de patru ani pe primul loc în topul țărilor celor mai fericite, are o situație a natalității absolut catastrofală. 

Calculele cele mai pesimiste arată că dacă va continua această scădere accelerată a numărului nașterilor - care a făcut ca anul trecut numărul de nou-născuți să ajungă cel mai scăzut din ultimii aproximativ 250 de ani - în 2060 se va naște ultimul finlandez.

Ultimul raport al Statistics Finland arată că în 2022 a existat o medie a fertilității de doar 1,32 de copii pe femeie, ceea ce este cel mai mic număr din 1776, când a fost măsurată pentru prima dată rata fertilității din Finlanda. Iar în acel an natalitatea fost de aproape de cinci copii pentru o femeie.

De la acel moment rata generală a natalității finlandeze a scăzut treptat, potrivit statisticilor, înregistrând doar un mic vârf în 2022, favorizat probabil de pandemia de Covid, conform Euroactive. Tendința de scădere s-a reluat însă între 2021 și 2022, când natalitatea a ajuns din nou de la 1,46 copii pentru fiecare femeie la doar 1,32.

În același timp Finlanda are încă o mare problemă - aproape jumătate din copiii mici sunt născuți în afara căsătoriei, acest procent evoluând din anii '60, de la puțin sub 5 la sută, la 49 la sută în 2022. Comparativ cu 2021, în 2022 s-au născut mai mulți copii din părinți cu vârste cuprinse între 45-49 de ani, vârste la care sunt crescute riscurile nașterilor unor copii cu probleme de sănătate. (sursa: https://stat.fi/en/publication/cl8mya8io1v2u0dutwqqanzqx) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.