(3) Putin mobilizează inclusiv promotori ai unor grupări marginale neonaziste pentru summitul "pacifist" de la Viena. Lista activiștilor europeni care militează pentru subjugarea Ucrainei


(3) Putin mobilizează inclusiv promotori ai unor grupări marginale neonaziste pentru summitul "pacifist" de la Viena. Lista activiștilor europeni care militează pentru subjugarea Ucrainei

Site-ul sprotyv.info a publicat al treilea material despre modul în care Kremlinul mobilizează în prezent diverse organizații internaționale "pacifiste", chiar și cu valențe neonaziste, cu scopul de a convinge opinia publică de nevoia unor negocieri de pace între Ucraina și Federația Rusă, indiferent de condițiile desfășurării acestora. 

În primul articol au fost oferite detalii despre pregătirea la Viena, în perioada 10-11 iunie, a evenimentului intitulat "Summitul Internațional pentru Pace în Ucraina", organizat de "International Peace Bureau", care timp de mai multe decenii a cooperat cu serviciile de informații ale URSS și a continuat această activitate în beneficiul serviciilor speciale rusești.

În al doilea articol au fost trecute în revistă organizațiile implicate în implementarea și finanțarea acestui eveniment. În a treia parte oferim detalii despre speakerii summitului cu pricina. 

Începem cu Leo Gabriel, un cetățean austriac care se prezintă a fi antropolog social, jurnalist și "cercetător" privind America Latină. El a "cercetat" America Latină din 1979 până în 1996, locuind în Nicaragua, unde, prin pură coincidență, sandiniștii, care au sprijinit activ URSS, au fost la putere o mare parte din această perioadă, din 1979 până în 1990. 

În 2004, a candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea partidului pro-rus german "Stânga", care acum se opune activ acordării de ajutor pentru Ucraina. 

În mai 2022, la apogeul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei, Andriy Kochetov, un criminal de război din așa-zisa Republică Populară Lugansk, a fost moderatorul Forumului Social Mondial. Acesta este unul dintre personajele de la summit care se vor lupta pentru atingerea "păcii" în Ucraina. 

Următoarele nume sunt la fel de scandaloase. 

Asya Hagiyeva (Gagiyeva Eset Zyaudinivna), cetățean al Rusiei, este fiica unei figuri proeminente din partidul pro-putinist "Rusia Unită". Ea se ocupă cu scrierea unor articole nu numai sub numele ei adevărat, ci și sub pseudonimul "Maruket". Este activă în mediul "pacifist" tocmai prin intermediul organizației "International Peace Bureau". 

Shelyazhenko Iuri Vadimovici, care deși este cetățean al Ucrainei, reprezintă interesele Moscovei. 

Din 2009 până în 2022, a scris în mod regulat pentru publicația rusă Ekho Moskvy, cunoscută drept o publicație pseudo-liberală controlată de Kremlin. În 2015 s-a pronunțat împotriva mobilizării contra invadatorilor ruși, iar în 2017 a împiedicat blocarea rețelelor sociale rusești. Recent a devenit secretar executiv al Mișcării Pacifiste din Ucraina. 

Acesta a promovat intens narațiunea toxică potrivit căreia SUA sunt răspunzătoare pentru invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. În 2022, a primit premiul numit după McBride (reamintim că Sean McBride a fost membru al Armatei Republicane Irlandeze și a cooperat activ cu serviciile de informații sovietice, transmițând în URSS date despre armata britanică) al "International Peace Bureau". 

Apropo, Asya Hagiyeva a devenit, la rândul ei, laureată a acestui premiu în același an. 

Brown Reiner, director executiv al  "International Peace Bureau". Se poziționează drept unul dintre ideologii "Petiției Krefelder", inițiativă lansată în 1980 de "pacifiștii" Germaniei de Vest cu scopul de a nu fi dislocate rachete NATO Pershing-II. La lansarea acestei petiții a participat și omul de știință german Gerhard Kade, care a fost agent KGB cu pseudonimul "Robust". Brown Reiner a făcut tot posibilul să-și ascundă legătura cu Kade, dar, din păcate pentru el, documentele au rămas și au ieșit la iveală. 

Din 2014, Brown militează împotriva politicii de sancțiuni a Guvernului german față de Rusia și a lansat o petiție prin care cere ca interesele Rusiei să fie luate în considerare. În ultimii 8 ani, Brown a integrat forțe marginale neonaziste în mișcarea pacifistă, ceea ce a dus la conflicte între acesta și grupurile de stânga. În această perioadă, a organizat acțiunea "Stop Ramstein", al cărei scop era închiderea bazei aeriene americane "Ramstein" din Germania. El a descris Revoluția Demnității din Ucraina drept un puci, iar ocuparea Crimeei o reacție la provocările NATO.

Radhcenko Karina Viktorivna. Originară din Kramatorsk, studiază în prezent la Universitatea din Salzburg și își dorește în mod clar un loc de muncă la ONU. În februarie 2023 a participat deja la un eveniment al "International Peace Bureau" împreună cu Iuri Shelyazhenko, la care a făcut declarații despre necesitatea unui armistițiu.

Oleg Viktorovici Bodrov. Fizicianul rus cu pricina a fost membru și șef al organizației de mediu Green World din Sankt Petersburg, care s-a opus energiei nucleare. În prezent, este șeful "Consiliului Public al țărmului sudic al Golfului Finlandei". El descrie războiul din Ucraina drept un "conflict rezultat al unor turbulențe politice". 

Werner Wintersteiner. Este un profesor austriac, respectiv șef al organizației obștești "Alpen-Adria-Alternativ", inițiativă care își propune să unească mișcările pacifiste din zona dintre Alpi și Marea Adriatică.

Între 2020 și 2022, a lucrat la Institutul Austriac pentru Pace, iar acestei perioade ar trebui să i se acorde o atenție deosebită.

Wintersteiner a fost responsabil la institut pentru proiectul Heimatland Erde, care a implicat-o pe savanta rusă Elena Knyazeva. Această persoană lucrează la Universitatea Școlii Superioare de Economie, instituție de învățământ ce a fost considerată ca fiind de opoziție față de regimul de la Moscova. În 2022, când a început războiul rus la scară largă împotriva Ucrainei, o mare parte din profesorii acestei universități au demisionat, însă Knyazeva nu a făcut-o. Ulterior, toate informațiile despre proiectul Heimatland au fost eliminate de pe site-ul Institutului Austriac pentru Pace.

Potarska Nina Nikolaevna. Este coordonatoare a "Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate" din Ucraina. Se află în contact cu Leo Gabriel din anul 2011. În 2015, ea a efectuat câteva cercetări în teritoriile ocupate de ruși. În ajunul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Nina a participat la evenimentul "Stop NATO Expansion". Apoi a pus responsabilitatea războiului din Ucraina inclusiv pe seama SUA.

Michael Von Der Schulenburg. E un diplomat german care a lucrat la ONU și OSCE. Prin intermediul site-ului său personal, el promovează activ narațiuni despre vinovăția SUA și a NATO privind războiul din Ucraina, numește Revoluția Demnității drept o "lovitură de stat" organizată de SUA și, totodată, se opune furnizării de arme Ucrainei.

Zaira Zafarana. Este o italiancă ce a lucrat în cadrul Societății Internaționale pentru Reconciliere, inclusiv în reprezentanța instituțiilor ONU din Geneva. Din păcate, este apărătoarea lui Ruslan Kotsaba, un cetățean ucrainean activ în Mișcarea Pacifistă din Ucraina.

Din 2015, Kotsaba a făcut în mod regulat declarații în care a negat invazia rusă asupra Ucrainei, a obstrucționat mobilizarea și a fugit în Statele Unite în 2022, spunând că ar putea fi ucis de Kyiv. 

Zafarana a cerut încetarea procesului penal împotriva lui Kotsaba, care este acuzat de înaltă trădare, și a cerut, de asemenea, eliberarea lui Vitaly Aleksienko, care a fost condamnat pentru refuzul de a se mobiliza. Acest caz a fost promovat activ de propaganda rusă, iar Zafarana a acordat un interviu cercetătorului austriac Josef Muelbaur, care a scris o carte împreună cu Leo Gabriel.

Aceștia sunt "pacifiștii" care vor milita pentru "pace" la Viena în iunie 2023. Este evident că Rusia începe o campanie de amploare pentru promovarea ideii unui armistițiu ce-i va fi favorabil în perspectiva viitoarei agresiuni. Anterior, Rusia nu a reușit să organizeze astfel de evenimente cu un număr atât de mare de organizații și speakeri implicați. Faptul că o face acum este alarmant. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.