VIDEO. Mai multe lansatoare românești APR-40 au ajuns pe frontul din Ucraina. Cine a donat, de fapt, sistemele de rachete cu lansare multiplă? România nu suflă o vorbă despre asta


VIDEO. Mai multe lansatoare românești APR-40 au ajuns pe frontul din Ucraina. Cine a donat, de fapt, sistemele de rachete cu lansare multiplă? România nu suflă o vorbă despre asta

Publicații din România, Polonia și Ucraina și numeroase conturi de Twitter transmit că un număr neprecizat de lansatoare APR-40 (sistem de rachete cu lansare multiplă - MLRS), fabricate în România, au ajuns în Ucraina, speculându-se din nou că România ajută, discret, Kievul, și că preferă să nu vorbească despre asta. Țara noastră primește și numeroase cuvinte de laudă și mulțumire de la utilizatorii online. VIDEO AICI.

Publicația de specialitate armyrecognition.com afirmă însă, într-un material amplu, publicat pe site pe 9 mai, că este vorba despre o donație făcută de Croația, nu de România, chiar armele sunt fabricate la noi. Este vorba despre un pachet important de ajutor militar și umanitar, aprobat de autoritățile croate încă din 2022 

Context. La 28 februarie 2022, ministrul croat al apărării, Mario Banožić, a aprobat un pachet cuprinzător de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Acest sprijin extins include elicoptere, artilerie remorcată, lansatoare multiple de rachete, arme de calibru mic, sisteme portabile de apărare antiaeriană, muniții și diverse echipamente, arată sursa citată mai sus.

Pachetul de ajutor include 14 elicoptere Mi-8, inclusiv variantele Mi-8MTV-1. Nouă dintre aceste elicoptere au fost deja livrate în mai 2023, iar celelalte cinci sunt programate pentru livrare. În categoria artileriei remorcate, Croația a furnizat 15 tunuri de câmp M-46 (varianta M-46H1) de 130 mm, începând cu 13 august 2022, și 40 de obuziere D-30.

De asemenea, arsenalul Ucrainei va fi întărit cu lansatoare multiple de rachete RAK-SA-12 de 128 mm, care au fost livrate în aprilie 2023. 

În ce privește armele de calibru mic, cel puțin 20.000 de puști de asalt Zastava M70 au fost furnizate în februarie 2022, împreună cu 5.000 de puști de luptă FN FAL. În plus, mitraliere cu muniție au fost furnizate în februarie 2022.

Pachetul de ajutor croat include 5-6 transporturi de sisteme portabile de apărare antiaeriană Strela-2 și Igla (MANPADS). În plus, achiziția de muniție de 155 mm este în curs de desfășurare prin intermediul Agenției Europene de Apărare, detaliile de livrare nefiind încă anunțate.

Armyrecognition.com scrie, în acest context, și despre APR-40 citând contul "Praise The Steph" al unui specialist militar (care spune că ar fi vorba despre patru astfel de unități), explicând că este un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) dezvoltat de România. Este o versiune îmbunătățită a mai vechiului lansator de rachete APR-21, fabricat în România, care la rândul său se baza pe MLRS sovietic BM-21 Grad. APR-40 a intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1980 și este utilizat și în prezent de către Forțele Armate Române.

APR-40 este conceput pentru a oferi sprijin prin foc indirect trupelor terestre și pentru a ataca diferite ținte, inclusiv artileria inamică, formațiuni de infanterie, fortificații și vehicule blindate ușoare. Este capabil să lanseze 40 de rachete neghidate într-o singură salvă, oferind o cantitate semnificativă de putere de foc într-un timp scurt.

Sistemul este montat pe un șasiu de camion 6x6, de obicei un IVECO sau DAC, care asigură mobilitatea necesară pentru desfășurarea și redistribuirea rapidă. Vehiculul transportă, de asemenea, sistemul de control al focului, permițând o țintire rapidă și precisă.

APR-40 lansează rachete de calibru 122 mm, cu o rază de acțiune de aproximativ 20-40 km, în funcție de tipul de rachetă utilizat. Sistemul poate fi încărcat cu diferite tipuri de focoase, inclusiv rachete cu fragmentare de mare explozie (HE-FRAG), incendiare, fumigene și de iluminare, ceea ce îl face o armă versatilă pentru diferite scenarii pe câmpul de luptă.

În ceea ce privește operarea, APR-40 are un echipaj de patru până la șase persoane, inclusiv un șofer, un comandant și doi până la patru operatori. MLRS-ul poate fi pregătit pentru tragere în aproximativ 3 minute și poate lansa întregul său supliment de 40 de rachete în mai puțin de 20 de secunde. După tragere, vehiculul poate fi reîncărcat și pregătit pentru o altă salvă în 10 minute.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.