Oficialii din Belarus vor mai putea călători în străinătate doar cu aprobarea binomului Lukașenko-KGB


Oficialii din Belarus vor mai putea călători în străinătate doar cu aprobarea binomului Lukașenko-KGB

În Belarus, înalții oficiali vor putea pleca în străinătate numai în baza unei aprobări obținute din partea dictatorului Alexandr Lukașenko.

Concret, a fost modificată legea „cu privire la procedura de părăsire și intrare în Belarus pentru cetățenii Republicii Belarus”.

Pe 16 mai au fost publicate o serie de amendamente la această lege și au fost semnate de Lukașenko.

Interdicția se aplică „administratorilor politici”, iar aceștia vor părăsi țara doar cu permisiunea KGB.

KGB-ul din Belarus va putea limita călătoriile internaționale nu numai celor care se află în înregistrare preventivă în organele de securitate ale statului, ci și a celor a căror „plecare este contrară intereselor securității naționale a Belarusului”.

Interdicția poate fi impusă până la o perioadă de șase luni. Informațiile despre cine va intra în această categorie și din ce motive nu au fost oferite publicului. 

Anterior, nici debitorii din Belarus nu aveau voie să plece, dar acest lucru se aplica celor care primiseră o amendă și nu o plătiseră. În prezent, plecarea va fi interzisă inclusiv celor supuși unui proces administrativ încă în derulare, așadar fără o decizie definitivă a instanței. 

Înalții oficiali pot pleca în străinătate numai după ce au primit aprobarea de la Lukașenko.

Este vorba despre:

Șefii comitetelor executive ale regiunilor și orașului Minsk;

Șeful Serviciului de Securitate al Președintelui Belarusului;

Șeful Centrului Analitic Operațional aflat în subordinea președintelui Belarusului;

Șeful Comitetului Securității Statului,

Ministrul Afacerilor Interne;

Ministrul Afacerilor Externe;

Ministrul Apărării;

Ministrul Situațiilor de Urgență;

Șeful Comitetului Frontierei de Stat;

Șeful Comitetului Vamal de Stat;

Șeful Comisiei de Anchetă;

Șeful Comitetului de Stat pentru Expertize Criminalistice;

Șeful Inspecției de Stat pentru Protecția Vieții Animale și Plantelor ș.a.m.d. 

Plecarea din Belarus a „șefilor organelor de stat, precum și a șefilor organizațiilor de stat și a angajaților care asigură funcționarea și întreținerea organelor de stat, cărora li se acordă acces la secretele de stat”, va trebui să fie permisă de Guvern.

Plecarea forțelor de securitate în străinătate va fi „determinată printr-un act juridic local” al departamentelor competente.

Acest lucru se va aplica personalului militar, angajaților, lucrătorilor și personalului civil al formațiunilor militare și organizațiilor paramilitare din Belarus, și anume: Forțele Armate ale Belarusului; organele serviciului de frontieră; trupele interne ale Ministerului Afacerilor Interne; agențiile de securitate ale statului; trupe de transport; serviciile de securitate ale președintelui Belarusului; Centrul analitic operațional din subordinea președintelui Belarusului; organele de investigare financiară ale Comitetului de control de stat; Comitetul de anchetă; organele afacerilor interne; organe și unități pentru situații de urgență; Inspecția de stat pentru protecția vieții animale și a plantelor aflată sub conducerea președintelui Belarus; Serviciul de Stat de Stat din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Informatizării.

Legea mai precizează că li se poate refuza plecarea din țară „pentru a asigura interesele securității naționale până la încetarea împrejurărilor care au împiedicat plecarea lor”.

În plus, dacă această categorie de persoane deține un pașaport biometric pentru perioada de serviciu, acestea sunt obligate să-l predea personalului de resort al organizației lor.

Restricțiile de călătorie pentru funcționarii și oamenii legii vor intra în vigoare la șase luni de la publicarea oficială a prezentei legi.

Alte reglementări vor intra în vigoare după publicarea oficială a prezentei legi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.