Ungaria a blocat o tranșă de fonduri europene în valoare de 500 milioane euro, destinată plății armelor și munițiilor pentru Ucraina


  • ACP
  • May 16, 2023 18:35
  • 1604
Ungaria a blocat o tranșă de fonduri europene în valoare de 500 milioane euro, destinată plății armelor și munițiilor pentru Ucraina

Guvernul ungar a blocat marți o tranșă de fonduri de la Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), în valoare de 500 de milioane euro, destinată plății armelor și munițiilor pentru Ucraina. 

Odată cu blocarea tranșei ce trebuia să fie plătita lunea viitoare, Budapesta ar fi cerut garanții că instituția europeană își va menține orizontul „global” în viitor și nu își va folosi fondurile doar pentru a înarma Kievul. 

Facilitatea Europeană pentru Pace a fost creată de Consiliul European pentru a ajuta statele membre să consolideze mai bine securitatea internațională, cum e în cazul războiului din Ucraina, când statele membre cumpără arme pentru armata ucraineană prin intermediul acestei instituții. EPF rambursează statelor membre de regulă 50% din donațiile de materiale de război, deși aceasta proporție poate fi foarte bine depășită – detalii AICI.

Presa din Ungaria explică blocarea fondurilor pentru Ucraina ca o replică la intențiile Kievului de a lovi industria maghiară, asa cum arată o scurgere de informații secrete din Statele Unite. Conform acestor informații, Volodymyr Zelenskyy plănuia, la mijlocul lunii februarie, în timpul unei întâlniri cu viceprim-ministrul Yuliya Svyrydenko, distrugerea conductei Druzjba, care aprovizionează cu petrol rusesc Ungaria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.