Procuratura din Cernăuți a condamnat în contumacie 20 de parlamentari ruși care au votat pentru invadarea Ucrainei. Urmează alți 44 deputați ruși


Procuratura din Cernăuți a condamnat în contumacie 20 de parlamentari ruși care au votat pentru invadarea Ucrainei. Urmează alți 44 deputați ruși

O instanță a Procuraturii din Cernăuți a condamnat în contumacie 20 de deputați din Duma de Stat la 15 ani de închisoare cu confiscarea proprietății, sub acuzația de "atingere adusă integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei" (articolul 110 alineatul (3) din Codul penal al Ucrainei).

Potrivit procuraturii generale ucrainene, în ajunul invaziei rusești la scară largă, inculpații au susținut o rezoluție prin care se cerea președintelui rus să recunoască independența pseudo-republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk și au votat pentru ratificarea "acordului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă" dintre Rusia și republicile anexate de Rusia.

“În urma urmăririi penale de către procurorii Procuraturii regionale din Cernăuți, 20 de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse au fost găsiți vinovați de atentarea asupra integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei (partea 3 a articolului 110 din Codul penal al Ucrainei). Fiecare dintre ei a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor. Procurorii au dovedit că aceste persoane au încălcat integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei. 

Cu puțin timp înainte de invazia la scară largă, la 15 februarie 2022, aceștia au susținut o rezoluție prin care se făcea apel la președintele Federației Ruse să ia în considerare recunoașterea pseudo-republicilor Donețsk și Lugansk ca state suverane și independente. La 22 februarie, au votat pentru ratificarea ‹tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă› dintre țara agresoare și RPL/RPD. 

În prezent, procurorii Procuraturii regionale din Cernăuți susțin acuzațiile împotriva a încă 44 de deputați ruși. Ancheta preliminară a fost efectuată în absență de către anchetatorii Biroului SBU din regiunea Cernăuți”, se arată în comunicatul emis de Procuratura din Cernăuți.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a prezentat lista condamnaților. Aceștia sunt: Serhiy Altukhov, Andrey Alshevskikh, Olga Zanko, Andrey Anikeyev, Hryhoriy Anikeyev, Valentina Artamonova, Otari Arshba, Alena Arshynova, Timofey Bazhenov, Zarif Baiguskarov, Mykola Bortsov, Vadym Bulavynov, Dmitriy Islamov, Mikhail Kuzmin, Denys Maydanov, Mykola Pankov, Yuriy Petrov, Olga Pilipenko, Valentina Pivnenko și Dmitriy Pogorelyy.

După cum s-a menționat, Procuratura Generală a regiunii Cernăuți din Ucraina intenționează să formuleze acuzații similare împotriva altor 44 de deputați. 

Șeful Comitetului rus de Investigații, Aleksandr Bastrykin, a calificat verdictul drept ilegal și a dat instrucțiuni de tragere la răspundere penală a tuturor judecătorilor și procurorilor ucraineni implicați în această decizie – detalii AICI.  

Anterior, zib.com.ua a scris că Tribunalul districtual din Cernăuți Șevchenkivski l-a găsit vinovat pe deputatul Dmitriy Islamov de sprijinirea invaziei militare și l-a condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare cu confiscarea proprietăților.

"Dmitriy Islamov, în calitate de reprezentant al autorităților ruse, în urma unei conspirații prealabile a unui grup de persoane, votând în Duma de Stat a Rusiei, a comis acțiuni deliberate de modificare ilegală a granițelor teritoriului și a frontierei de stat a Ucrainei, care au provocat decese și alte consecințe grave", scrie zib.com.ua – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.