Turcia a destructurat încă o rețea israeliană de SPIONAJ ce opera pe teritoriul său. Detaliile cazului


  • ACP
  • May 23, 2023 17:04
  • 1696
Turcia a destructurat încă o rețea israeliană de SPIONAJ ce opera pe teritoriul său. Detaliile cazului

Serviciul Național de Informații din Turcia (MIT) a făcut marți public faptul că a destructurat o rețea de spionaj a agenției de informații israeliene Mossad, arestând 11 persoane acuzate de spionaj într-o operațiune la Istanbul și dând în urmărire alți doi suspecți care au reușit să fugă. 

Grupul, din care fac parte și doi cetățeni turci, opera la nivel național și era condus de Selçuk Küçükkaya, un bărbat pregătit pentru spionaj în Europa de către agenți israelieni, conform unui comunicat al agenției MIT. 

Küçükkaya s-a întâlnit personal cu câțiva directori Mossad în ultimii ani, care s-au prezentat drept Jose-Jorhe Satia, Thomas Alfonso și Raul, în mai multe țări europene unde a fost supus unor încercări specifice și unui ciclu de pregătire pentru spioni, unde a învățat și sistemul de comunicare secretă al agenției, cu care a putut contacta alți agenți. 

Küçükkaya a fost însărcinat cu colectarea informațiilor despre o companie și 23 de persoane vizate de Israel, care aveau legături comerciale cu Iranul, cărora le-a supravegheat familiile, casele și locurile de muncă. Informațiile despre cei supravegheați precum zborurile lor către și dinspre străinătate, conversații telefonice, conturi bancare și proprietăți erau apoi trimise Mossadului. 

Șeful rețelei turce și complicii săi au fost prinși după ce acesta a trimis prin poștă un pachet de amenințare uneia dintre țintele sale, care a depus o plângere la poliție – detalii AICI

Agenția turcă de informații a mai destructurat o celulă Mossad în decembrie 2022, când au fost arestați șapte agenți care lucrau pentru Israel. De asemenea, a mai destructurat o rețea care lucra pentru Rusia și a dejucat un complot al Iranului de asasinare a unor cetățeni israelieni în Turcia. Performanța agenției turce de informații este cu atât mai mare cu cât are numai aproximativ 8000 de angajați la o țară cu o populație de peste 85 milioane locuitori. 

Să comparăm cu serviciile de informații românești care nu dau semne că ar prinde vreun agent străin în condițiile în care au un număr mult mai mare de angajați la o populație de peste patru ori mai mică, iar Romania e vizată de multe țări neprietene care au, cu siguranță, rețele de agenți plantate aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.