Crime împotriva umanității în Belarus: cardiac suferind de multe afecțiuni, deținutul politic Nikolai Klimovici a murit în temniță, după ce fusese condamnat pentru că a desenat o caricatură ce-l înfățișa pe dictatorul Lukașenko


Crime împotriva umanității în Belarus: cardiac suferind de multe afecțiuni, deținutul politic Nikolai Klimovici a murit în temniță, după ce fusese condamnat pentru că a desenat o caricatură ce-l înfățișa pe dictatorul Lukașenko

Un deținut politic soferind de multe afecțiuni a murit într-o închisoare de tip colonie din Belarus. Acesta fusese arestat și condamnat doar pentru că a cutezat să deseneze o caricatură ce-l înfățișa pe dictatorul Lukașenko.

Nikolai Klimovici a murit într-o închisoare de tip colonie din Belarus. Despre acest lucru a anunțat Centrul pentru Drepturile Omului "Viasna".

La 28 februarie, judecătorul districtului și al orașului Pinsk, Andrei Bachyla, l-a condamnat pe Klimovici la un an de închisoare în temeiul articolului privind ”insultarea” lui Lukașenko (articolul 368 din Codul penal al Belarusului). Potrivit activiștilor, bărbatul a fost judecat pentru un desen satiric, pe care l-a postat pe pagina sa dintr-o rețea de socializare. 

Bărbatul era cardiac, fiind diagnosticat ca suferind de al doilea grup de handicap la inimă, a relatat Viasna. Acesta a fost transferat la Colonia Penitenciară nr. 3, în pofida invalidității sale și a stării precare de sănătate, pentru a-și ispăși pedeapsa. A murit la scurt timp. 

Klimovici avea 61 ani. În martie, Centrul Viasna și alte organizații belaruse pentru drepturile omului l-au catalogat pe Klimovici drept un deținut politic, scrie dw.com – detalii AICI.

În Belarus, condamnările în cazurile de insultă a reprezentanților autorităților, în special a dictatorului Lukașenko, au devenit foarte răspândite. La sfârșitul lunii februarie, un tribunal l-a condamnat pe Alexander Sumar, fost expert criminalist și administrator al canalului de Telegram Zhyve Luninets, la 9 ani într-o închisoare de tip colonie cu “regim consolidat”. El a fost acuzat de mai multe ”delicate”, inclusiv de insultarea lui Lukașenko. 

Medicul Evgen Buzhynski, în vârstă de 57 de ani, din Smarhon, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru comentarii pe internet. În special, el a scris următoarele despre Lukașenko: "A pus la cale terorismul și genocidul în țară și ocupația”.

Un locuitor din Brest, Aliaksandr Trush, a primit un an și jumătate de închisoare cu regim general pentru că l-a "insultat" pe Lukașenko. Acesta a fost denunțat la poliție de o rusoaică în vârstă care a auzit un grup de opt persoane "înjurând autoritățile" în curte – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.