Foametea din Coreea de Nord a ajuns să afecteze grav și țăranii, care nu mai au putere să muncească pe câmp din pricina subnutriției


  • ACP
  • May 24, 2023 16:45
  • 769
Foametea din Coreea de Nord a ajuns să afecteze grav și țăranii, care nu mai au putere să muncească pe câmp din pricina subnutriției

Penuria de alimente din Coreea de Nord a ajuns să afecteze grav chiar și populația rurală. Astfel, până la 30% dintre fermierii din două provincii nordice - Ryanggang și Chagang - nu mai pot lucra la fermele colective deoarece sunt prea slăbiți de foame, conform Radio Free Asia.  

Seceta de anul trecut, care a afectat recoltele de cartofi și porumb, combinată cu lipsa importurilor din China din cauza închiderii frontierei în timpul pandemiei de COVID-19, a înrăutățit mult situația și așa complicată din țară, deși armata a fost trimisă să ajute la muncile agricole, cum se făcea și la noi în perioada ceaușistă.  

În același timp, alte măsuri luate de conducerea comunistă pentru a face față pandemiei au contribuit mai mult la amplificarea crizei alimentare. Majoritatea fermelor din Coreea de Nord sunt asociații colective, în care se presupune că agricultorii cooperează pentru a planta și recolta alimente care sunt apoi împărțite între comunități, dar anul trecut Guvernul a distribuit fiecărei familii câte un teren pentru a-l cultiva, astfel încât să nu intre în contact unul cu celălalt și să răspândească coronavirusul. Acest lucru a făcut ca prezența lucrătorilor pe terenurile cooperativelor agricole să fie irelevantă din punctul de vedere al autorităților, deoarece fiecare familie își lucra propriul teren, iar autoritățile pedepsesc funcționarii administrativi care nu pot păstra rata minimă de prezență a lucrătorilor de 60%, conform unor surse din Coreea de Nord. Astfel, agricultorii nu au reușit să obțină recolta de subzistență din loturile de teren atribuite de regulă în locuri cu productivitate foarte scăzută, dar nu au realizat nici zilele de lucru în cooperativele agricole de stat, ceea ce a dus la o situație absolut tragică, în care foametea afectează buna parte din populația rurală. Răspunsul conducerii centrale de stat comuniste pentru aceasta situație a fost unul la fel de puțin eficient în rezolvarea ei - Departamentul de Organizare și Îndrumare al Comitetului Central a ordonat ca în cazul în care muncitorii din fermele colective mor de foame să fie "sever pedepsiți" tocmai oficialii administrativi și de partid de nivel inferior. Atât.

Cum bine se știe, principala preocupare a președintelui Kim Jong-un rămâne obținerea unui arsenal nuclear, în care se investește bună parte din bugetul și așa crunt sărăcit de politicile economice comuniste, așa că sunt puține șanse ca situația țăranilor înfometați să se schimbe. Iar asta va face ca subnutriția persistentă din țara comunistă să ducă la moartea multor oameni nevinovați. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.