Decizie istorică privind data sărbătoririi Crăciunului în Ucraina: Principala Biserică Ortodoxă ucraineană se distanțează și mai mult de Moscova


Decizie istorică privind data sărbătoririi Crăciunului în Ucraina: Principala Biserică Ortodoxă ucraineană se distanțează și mai mult de Moscova

Principala Biserică Ortodoxă a Ucrainei (UOC) a comunicat miercuri că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie, o mișcare ce marchează o nouă distanțare de Rusia.

Creștinii ucraineni, dintre care majoritatea sunt ortodocși, sărbătoreau în mod tradițional Crăciunul pe 7 ianuarie alături de alte țări predominant creștin ortodoxe, cum ar fi Rusia, care a invadat la scară largă Ucraina anul trecut. 

Astfel, pe fondul agresiunii ruse, Biserica Ortodoxă din Ucraina a anunțat schimbarea calendarului. 

"Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericească rusă", s-a transmis într-un comunicat. Principala Biserică Catolică din Ucraina anunțase o schimbare similară în februarie.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a spus că va folosi calendarul iulian revizuit de la 1 septembrie, începutul anului liturgic. A transmis totodată că parohiile vor dispune de opțiunea de a sărbători Crăciunul conform vechiului calendar iulian.

Un sondaj al Guvernului ucrainean efectuat în decembrie anul trecut a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenți au susținut schimbarea datei sărbătoririi Crăciunului la 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii și-a exprimat anterior sprijinul pentru schimbarea calendarului, descriind măsura ca fiind "adecvată cerințelor timpului nostru și opiniei publice". (sursa: Reuters)

Sursa foto: Artur Widak/Anadolu Agency via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.