Japonia avertizează că va doborî orice rachetă ce vine dinspre Coreea de Nord și intră pe teritoriul său, făcând referire la anunțata lansare a unui satelit nord-coreean cu o rachetă balistică


  • ACP
  • May 30, 2023 16:00
  • 1457
Japonia avertizează că va doborî orice rachetă ce vine dinspre Coreea de Nord și intră pe teritoriul său, făcând referire la anunțata lansare a unui satelit nord-coreean cu o rachetă balistică

Guvernul de la Tokio a dat forțelor militare japoneze ordinul de distrugere a rachetei nord-coreene care va purta, conform conducerii comuniste de la Phenian, un „satelit artificial”, daca aceasta va intra pe teritoriul japonez.

După ce Phenianul a notificat Tokyo că va lansa un „satelit artificial” între 31 mai și 11 iunie, către apele din Marea Galbenă, Marea Chinei de Est sau partea de est a insulei Luzon din nordul Filipinelor, Japonia a considerat că lansarea unui satelit artificial este similară cu lansarea unei rachete balistice, fapt care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat într-o conferință de presă urgentă că „există posibilitatea ca o rachetă să treacă prin teritoriul japonez, inclusiv prin insulele de sud-vest”, dar si că guvernul a cerut Coreei de Nord să se abțină de la un astfel de act.

Premierul  Fumio Kishida a declarat azi pentru presă că „deși Coreea de Nord susține că este vorba de o lansare de satelit, lansările care utilizează tehnologia rachetelor balistice încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o problemă gravă care afectează siguranța cetățenilor noștri.” În consecință, ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a ordonat armatei să distrugă orice rachetă balistică sosită pe teritoriul japonez, astfel că în Marea Chinei de Est distrugătoarele Aegis echipate cu rachete interceptoare vor fi dislocate în scopuri de apărare în timpul ferestrei de lansare a rachetei nord-coreene. Ordinul va rămâne în vigoare până pe 11 iunie, ultima zi a perioadei anunțate de lansare a Coreei de Nord, și se va aplica pentru „rachetele balistice sau obiectele similare despre care se crede că au fost lansate din Coreea de Nord” și despre care s-a confirmat că se află pe teritoriul japonez prin sistemul de apărare balistică al Japoniei.

Împotriva rachetei nord coreene ar putea fi activate și sistemele Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) de la baza din Naha ori din baza Yonaguni, precum și de la baza aeriană Miyakojima, toate în prefectura Okinawa. (sursa: Asahi Shinbun)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.