VIDEO Deputații români din Primul Parlament au protestat în stradă, la Chișinău, după ce puterea PAS a refuzat să ofere Podul.ro acreditare la Summitul european din 1-2 iunie: ”Un act brutal de CENZURĂ. Vă comportați ca în Rusia lui Putin! Asta NU este europenism”


VIDEO Deputații români din Primul Parlament au protestat în stradă, la Chișinău, după ce puterea PAS a refuzat să ofere Podul.ro acreditare la Summitul european din 1-2 iunie: ”Un act brutal de CENZURĂ. Vă comportați ca în Rusia lui Putin! Asta NU este europenism”

Foștii deputați români ai Primului Parlament au protestat astăzi în stradă, în fața Ministerului de Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, criticând în termeni duri persecuțiile totalitariste pe care puterea zisă ”pro-europeană” le-a demarat la adresa publicației independente Podul.ro, căreia i-a fost refuzată – fără a anunța un motiv – acreditarea la Summitul european organizat la Chișinău pe 1 iunie.  (vedeți video de la protest mai jos)

Aceasta în condițiile în care Podul.ro se află, de la debutul războiului rusesc genocidar, printre publicațiile catralogate drept ”naziste” de Ministerul de Externe al RusieiDe asemenea, pe Podul.ro puteți citi mii de articole anti-Rusia și numeroase dezvăluri despre oamenii FSB-GRU din România și R.Moldova. 



Motivul pentru care ne-a fost refuzată acreditarea NU există oficial, însă sursele Podul.ro ne-au explicat această situație demnă de Africa subsahariană. Puterea de la Chișinău se teme că Podul.ro va pune întrebări, la conferințele aferente evenimentului, despre Unire și despre diverse probleme generate de PAS, motiv pentru care ne-au refuzat (în mod totalitarist și anti-european) posibilitatea de a ne acredita. 

În aceste condiții, Podul.ro va sesiza în scris Comisia Europeană, pe toți demnitarii participanți la Summit și pe toți europarlamentarii români, deopotrivă cu toate organismele internaționale care protejează presa independentă.Interzicerea Podul.ro la Summit este un act de cenzură, un pumn băgat în gura presei libere. 

Aceste apucături profund anti-democratice sunt de inspirație rusească, nicidecum europeană. Vă sfătuim să încetați a vă mai comporta ca în lumea a treia, fiindcă genul ăsta de atitudine descalifică și vă arată adevărata față. Să vă intre bine în cap faptul că jurnaliștii independenți NU sunt obligați să vă cânte osanale și să vă poarte trena. NU puteți interzice orice punct de vedere care nu vă convine.  

De asemenea, solicităm să ni se prezinte oficial motivația care stă la baza acestui act de cenzură. Și – evident – așteptăm scuze publice de la decidenții politici care s-au pretat la o astfel de enormitate (știm prea bine cine, cum și de ce a luat decizia). Politrucii de la Chișinău să își asume responsabilitatea pentru acest gest brutal care nu a avut loc în Rusia lui Putin, ci în R.Moldova condusă de ”pro-europeni”. 

În cele ce urmează vă prezentăm discursul pe care l-a susținut la protest Valentin Dolganiuc, fost deputat în Primul Parlament și votant al Declarației de Independență a R.Moldova în fața imperiului rus: 

”Bună dimineața, Basarabia, oriunde ai fi!

Mă aflu în fața Ministerului de Externe și Integrării Europene, de fapt o filială a instituției MGIMO, instituție pretins diplomatică, dar în realitate, forjeria de cadre a KGB și FSB, numită MAE. 

De ce spun astfel? Pentru că nu pot explica altfel interdicția Ministerului de Externe și Integrării Europene, impuse unei instituții mass-media importante din România, și anume Podul.ro, prin refuzul nemotivat de a fi acreditată la Summit-ul Comunității Politice Europene, care se va desfășura în zilele de 1 și 2 iunie.

Sunt aici pentru a da citire Declarației Grupului de Deputați Români din Primul Parlament:

Subsemnații, votanți ai Declarației de Independență față de imperiul rusesc, susținem și ne solidarizăm cu declarația de protest a ziariștilor de la grupul de presă Podul.ro, prin care își exprimă consternarea față de cenzura instalată în Republica Moldova, stat aspirant la integrarea în Uniunea Europeană.

Declarația de Independență cere R.Moldova racordarea la principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, care presupune lichidarea cenzurii. Dacă la un astfel de summit este impusă cenzura, atunci despre ce fel de presă independentă sau de parcurs european mai putem vorbi?

Considerăm că această instituție mass-media, Podul.rocare,din prima zi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a demascat atacul barbar și mișelesc, a deconspirat agentura rusească, atât în România, cât și în Republica Moldova, fiind inclusă de către FSB din Rusia în lista neagră, merita să fie prima în lista celor acreditați. Sau poate că anume aceste acțiuni anti-putiniste, critica la adresa unor demnitari demagogi de pe ambele maluri ale Prutului, precum și indicațiile de la MGIMO sau a ambasadelor Federației Ruse de la Chișinău și București au determinat refuzul MAE pentru acreditare? Sau ministrul Nicu Popescu, absolvent MGIMO, nicidecum nu poate ieși din indicațiile magistrului său Lavrov? Care ar fi altă explicație?

România donează statului moldovenesc sute de milioanede euro, ca acesta să nu piară, bani ai poporului român, inclusiv veniți prin impozite de la ziariștii de la Podul.ro, iar acestora li se refuză acreditarea! Nu, nu în Rusia, dar în Republica Moldova!

Considerăm că prin acest refuz s-a săvârșit o crimă împotriva libertății presei independente, pe care instituțiile mass-media de la Chișinău întreținute din banii Departamentului confiscat de dupii din Guvernul României, o vor trece cu vedere. În fond, ca pe timpul lui Dodon și Chicu, când ajutoarele românești erau întâmpinate „sub pod”, asistăm în continuare la o sfidare deschisă a României și a bunului simț, asistăm la o crimă care se cheamă „cenzura”, o crimă împotriva jurnalismului onest și independent.

Ne solidarizăm și declarăm susținere ziariștilor de la Podul.ro și presei neînregimentate de pe ambele maluri ale Prutului! 

Cerem sancționarea abuzurilor comise de Nicu Popescu, ucenicul și unealta lui Lavrov, cerem lichidarea cenzurii și a discriminării presei!

În numele Grupului de Deputați Români din Primul Parlament

Valentin Dolganiuc, votant al Declarației de Independență față de imperiul rusesc”.

Podul.ro le mulțumește deputaților români din Primul Parlament pentru toată această susținere. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.