Grupul terorist Wagner a folosit luni la rând Facebook și Twitter pentru a recruta noi membri


  • ACP
  • May 31, 2023 21:17
  • 1188
Grupul terorist Wagner a folosit luni la rând Facebook și Twitter pentru a recruta noi membri

Dacă folosiți Facebook, e posibil să fi avut contul blocat sau suspendat din cauza vreunei încălcări a politicii platformei, a vreunei raportări sau chiar a vreunei erori a algoritmului platformei. Ei bine, în timp ce multe conturi și postări sunt urmărite și sancționate scrupulos, grupul terorist Wagner, care este vârf de lance al Kremlinului în invazia din Ucraina, folosește în liniște platformele americane de socializare pentru a recruta noi membri de pe tot globul, potrivit unui raport al publicației americane Politico.

Grupul de mercenari, care desfășoară operațiuni de luptă în țări din întreaga lume și care a înregistrat pierderi uriașe în Ucraina, publică anunțuri de angajare în mai multe limbi, inclusiv franceză, vietnameză și spaniolă în postări pe rețelele de socializare.  Postările cu oferte de locuri de muncă legate de PMC Wagner au strâns aproape 120.000 de vizualizări pe Facebook și Twitter în ultimele zece luni, potrivit Logically, un grup de cercetare axat pe dezinformare. Kyle Walter, șeful de cercetare la Logically, a declarat pentru Politico că deși nu poate fi sigur că postările de socializare provin direct de la grupul Wagner, reclamele online seamănă mult cu postările anterioare făcute de conturile Wagner verificate pe Telegram și pe rețelele sociale rusești precum Vkontakte. Mai mult, un oficial al unui guvern occidental a declarat pentru presă că cel puțin două numere de telefon incluse în postările de pe rețelele de socializare au fost legate fie de grupul Wagner, fie de serviciile de informații ruse. Specialiștii Logically au găsit 60 de reclame ale grupului Wagner începând din iulie anul trecut.

PMC Wagner caută aparent să ocupe o gamă largă de posturi, de la combatanți  la specialiști IT, șoferi și personal medical, inclusiv psihologi, prezentând o imagine a unor locuri de muncă comode, cu promisiuni de „concediu plătit, asistență medicală, locuri de muncă bine plătite și oportunitatea de a lucra în toată lumea”, precum și „bonusuri bune pentru rezultate". O postare orientată către vorbitorii de limba franceză promite că noii recruți vor primi asigurare de viață și vor lucra cu o „echipă concentrată pe eficiență și câștig”.

Iar câștigul pentru aceste posturi ar fi, conform reclamelor Wagner, salarii de aproximativ 240.000 de ruble pe lună, sau echivalentul a 3.192 de dolari.

Invitat de presă să comenteze dezvăluirile, grupul Meta, care deține Facebook, nu a răspuns imediat solicitării, în timp ce Twitter a răspuns solicitării publicației Insider cu un emoji pentru excremente.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.