Serviciile de securitate din Turcia au arestat alte șase persoane suspectate că lucrau pentru Mossad


  • ACP
  • Jun 1, 2023 19:09
  • 682
Serviciile de securitate din Turcia au arestat alte șase persoane suspectate că lucrau pentru Mossad

Autoritățile din Turcia au arestat alți șase suspecți de spionaj pentru Israel, într-o anchetă în curs de desfășurare asupra unei celule de 15 agenți descoperiți că spionau pentru agenția de informații israeliană Mossad.  

Procuratura din Istanbul investighează cazul rețelei de spionaj după arestarea unui grup de 11 persoane de către Organizația Naționala de Informații (MİT) cu câteva zile în urmă, sub acuzația de "obținere de informații de stat menite să rămână secrete pentru spionajul politic sau militar" pentru statul Israel.

Autoritățile turce au relatat pentru presă că agenția israeliană a luat legătura cu liderul rețelei, Selçuk Küçükkaya, prin Serkan Özdemir, un fost ofițer al Forțelor Armate Turce care a fugit din țară pentru a evita urmărirea penală, după ce a fost acuzat că este membru al Grupului Gülenist (FETÖ).  

Küçükkaya, care a lucrat la Mossad în perioada 2018-2022, ar fi fost instruit în Europa de directori Mossad, conform MIT, și a folosit numele de cod "Taner Sezgin" în timp ce el și echipa sa spionau o companie și 23 de persoane care erau vizate de Israel pentru legăturile lor cu Iranul.

Grupul de spioni a urmărit casele și locurile de muncă ale familiilor respectivelor persoane și a trimis Mossadului informațiile obținute despre zborurile lor către și dinspre străinătate, conversații și semnale telefonice, conturi bancare și proprietăți. Cea mai mare parte a grupului a fost arestat după ce a fost prins Küçükkaya trimițând prin poștă un pachet de amenințare uneia dintre țintele sale.  

Agenția turcă a reușit în ultimii ani mai multe serii de arestări ale agenților străini care operează pe teritoriul Turciei, inclusiv arestarea altei celule Mossad în decembrie, după ce mai fuseseră destructurate rețele care lucrau pentru Iran și Rusia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.