Presa americană dezvăluie informații conform cărora Rusia ar cheltui sume surprinzător de mici cu invazia eșuată din Ucraina


  • ACP
  • Jun 1, 2023 21:52
  • 935
Presa americană dezvăluie informații conform cărora Rusia ar cheltui sume surprinzător de mici cu invazia eșuată din Ucraina

Publicația The Economist prezintă o informație absolut surprinzătoare despre Rusia, conform căreia țara invadatoare ar face un efort financiar prea puțin semnificativ cu războiul, în pofida numărului imens de militari morți și a numărului mare de echipamente distruse de armata ucraineană.  

Costul fiscal direct al războiului este estimat la doar aproximativ 3% din PIB-ul Rusiei, adică aproximativ 67 de miliarde de dolari pe an potrivit publicației americane, care a obținut aceasta cifră dintr-o comparație a previziunilor de cheltuieli ale Moscovei înainte de invazie pentru apărare cu ceea ce s-a cheltuit de fapt.  

Prin comparație, Uniunea Sovietică a cheltuit aproximativ 61% din PIB în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce SUA aproximativ 50% din PIB.

Publicația The Business Insider spune că motivul pentru care sunt relativ scăzute cheltuielile cu invazia din Ucraina ar fi unul politic, deoarece Guvernul a numit în mod repetat războiul o "operație militară specială", iar asta ar împiedica cheltuirea unui procent mult mai semnificativ din PIB. De asemenea, imprimarea de numerar suplimentar pentru a finanța războiul ar duce la creșterea inflației, ceea ce ar afecta suplimentar cetățenii Rusiei, în condițiile în care sancțiunile internaționale au redus drastic supremația energetică a Rusiei și au pus probleme mari economiei ruse. Iar Vladimir Puțin ar încerca, conform analiștilor americani, să nu își pună prea mult în pericol obiectivele politice consumând sume mari de la buget cu efortul de război. (sursa: AICI)

Sursa foto: The Daily Beast

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.