Războiul interdicțiilor: Kievul contraatacă – zahărul din Ucraina nu mai pleacă spre țările europene care au spus ”stop” cerealelor ucrainene


Războiul interdicțiilor: Kievul contraatacă – zahărul din Ucraina nu mai pleacă spre țările europene care au spus ”stop” cerealelor ucrainene

În ciuda declarațiilor partizane, a susținerii diplomatice și a ajutoarelor de milioane și milioane de euro în armament, muniții și echipamente militare, tensiunile dintre Ucraina și țările membre ale Uniunii Europene care sprijină Kievul în războiul contra Rusiei cresc pe măsură ce interesele economice din zona agricolă și alimentară intră în coliziune.

Din data de 5 iunie și până pe 15 septembrie Ucraina a interzis exportul de zahăr, invocând producțiile interne diminuate și necesitatea de a-și asigura necesarul de satisfacere a consumului intern. Deloc întâmplător, decizia Ucrainei afectează tocmai Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, adică țările care, în acest an, au determinat Comisia Europeană să adopte măsuri preventive excepționale și temporare de suspendare a importurilor unui număr limitat de produse din Ucraina (și anume  grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui), în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. 

În luna mai, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat restricțiile privind importul de cereale în UE, după ce cele cinci țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România s-au plâns de importurile de cereale ucrainene. Zelenski a considerat că interdicția nu face decât să ajute Rusia. „Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele doar întăresc abilitățile agresorului”, a spus Zelenski în conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, susținută la Kiev, adăugând: „Așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil”.

Ca urmare a acestei stări de fapt litigioase, Comisia Europeană a statuat un acord care a permis trecerea cerealelor prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România fără a afecta fermierii locali. Măsurile europene presupuneau ca grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina să poată fi vândute doar în celelalte 22 de state UE. Produsele au tranzitat cele cinci țări sub aceste reguli începând de la 2 mai, acordul urmând să expire la data de 5 iunie.

În data de 30 mai, însă, România a cerut, alături de Ungaria, la Bruxelles, prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul acestui an, Ministerul Agriculturii din Ucraina fiind deja anunțat despre intenția țărilor vecine de a prelungi interzicerea respectivelor importuri. Secretarul de stat Sorin Moise, cel care a formulat oficial cererea României, spune că a depus solicitarea împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre iar decizia este din acest moment în curtea Comisiei Europene. Oficialul român a mai cerut Comisiei Europene și să deblocheze sumele de plată din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri, plăți blocate acum de Ungaria, ai cărei fermieri nu primesc fonduri pentru că nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

Reacția imediată a Kievului, obișnuit cu contraatacurile surpriză din confruntările cu Rusia, a fost consemnată la doar câteva zile după solicitările celor 5 state petente, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România. De pe 5 iunie până pe 15 septembrie, Kievul a anunțat că interzice exportul de zahăr, pentru a-și putea asigura necesarul de consum, iar piețele locale ale importatorilor tradiționali au intrat deja în alertă.

Cea mai afectată, de decizia Ucrainei, țară membră a UE va fi România, adică cel mai mare importator de zahăr din Ucraina în acest moment. Astfel, în perioada octombrie 2022-aprilie 2023, România a importat din țara vecină aproape 85.000 de tone de zahăr, reprezentând 30% din importurile totale ale Uniunii Europene, practic de 26 de ori mai mult în comparație cu perioada similară a anului trecut. Nu în ultimul rând interdicțiile Kievului vor afecta și românii de peste Prut, în 2021 Moldova ocupând locul trei în clasamentul țărilor importatoare de zahăr din Ucraina. În 2022, primii trei importatori de zahăr din Ucraina au fost România, Polonia și Italia.

Rămâne de văzut dacă strategia ucraineană de contraatac va funcționa în prezent, după cum a funcționat în luna mai în cazul Republicii Moldova. Moldova a planificat să introducă restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, dar s-a răzgândit brusc după ce, pe 7 mai, guvernul Ucrainei a anunțat că pregătește un decret de interzicere a importurilor din Moldova. „Introducerea de restricții la import nu ar rezolva nimic. Acest lucru nu ar crește prețurile de vânzare pentru fermierii moldoveni și nici nu ar reduce costurile. Această soluție ar da rezultate zero. Dimpotrivă, Ucraina ar fi introdus restricții la importul produselor moldovenești, iar atunci s-ar fi pierdut mult”, își justifica, în luna mai, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, revenirea la sentimente mai bune față de importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.