Republicana Nikki Haley se delimitează de Trump și DeSantis, reliefând cât de important e ca Ucraina să obțină victoria: "Rusia a spus că Polonia și Țările Baltice sunt următoarele. Dacă asta se întâmplă, ne uităm către un război mondial"


Republicana Nikki Haley se delimitează de Trump și DeSantis, reliefând cât de important e ca Ucraina să obțină victoria: "Rusia a spus că Polonia și Țările Baltice sunt următoarele. Dacă asta se întâmplă, ne uităm către un război mondial"

Fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, aflată în cărți pentru a fi candidata republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024, a declarat că victoria Ucrainei reprezintă o modalitate de a preveni al Treilea Război Mondial – și i-a criticat indirect pe Donald Trump, respectiv pe celălalt rival prezidențiabil, ne referim la Ron DeSantis, pe fondul refuzului acestora de a spune dacă vor sau nu ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei.

Fostul președinte Donald Trump declarase că ar putea pune capăt războiului în "24 de ore", dar nu a răspuns la întrebările privitoare la țara pe care o susține, Ucraina sau Rusia.  

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis a menționat că apărarea Ucrainei nu face parte din "interesele vitale" ale SUA și că Washingtonul nu ar trebui să se implice și mai mult în "disputa teritorială" dintre Ucraina și Rusia. Acesta a mai spus că speră că luptele se vor încheia până în clipa în care viitorul președinte al SUA va depune jurământul învestirii în funcție, ceea ce se va întâmpla în ianuarie 2025. 

Ca replică, Nikki Haley a avertizat că victoria Rusiei ar putea duce la al Treilea Război Mondial. 

"Este în interesul securității noastre naționale ca Ucraina să câștige", a spus Haley.

"Ceea ce trebuie să înțelegem este că o victorie pentru Ucraina e o victorie pentru noi toți. Tiranii ne spun exact ce vor face. Rusia a spus că Polonia și Țările Baltice sunt următoarele, iar dacă asta se întâmplă, ne uităm către un război mondial. Astfel, este vorba despre prevenirea războiului", a explicat Haley. 

"Toată lumea vrea să știe bine cum se termină acest război? S-ar termina într-o zi dacă Rusia se retrage. Dacă Ucraina s-a retras, atunci ne uităm cu toții la un război mondial", a continuat aceasta. 

"Asta excede Ucraina. Acesta este un război pentru libertate și e unul pe care trebuie să-l câștigăm", a conchis Haley. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.