Deputatul minorității ucrainene: "Sunt ferm convins că indiferent de dificultățile pe care le traversăm cu toții, o să găsim forța necesară pentru a susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie"


Deputatul minorității ucrainene: "Sunt ferm convins că indiferent de dificultățile pe care le traversăm cu toții, o să găsim forța necesară pentru a susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, deputatul minorității ucrainene, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a amintit, în cadrul unui discurs, faptul că "Parlamentul român a fost printre primele parlamente care au condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei".

De asemenea, Petrețchi a mulțumit poporului și statului român pentru sprijinul acordat și și-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor obstacolelor, va fi găsită forța necesară pentru ca Ucraina să fie susținută atât timp cât este nevoie. 

Redăm integral discursul susținut de Nicolae-Miroslav Petrețchi:

"Nu cred că cineva putea să-și imagineze că în secolul XXI omenirea o să se confrunte cu un război în adevăratul sens al cuvântului. Nu credeam că ceea ce citeam în cărțile de istorie sau ce ne vorbeau bunicii vom vedea cu ochii noștri. Și nu credeam că omenirea va fi vreodată pusă în situația în care va trebui să dea dovadă de o astfel de unitate. Iată că toate aceste lucruri ne-au pus în situația în care am văzut o susținere pentru poporul ucrainean pe care nu am mai văzut-o vreodată, aspect care ne demonstrează că toată populația civilizată nu este de acord cu aceste orori care se întâmplă în Ucraina. Iar poporul român, în integralitatea sa, a dat dovadă de o solidaritate nemaiîntâlnită. Indiferent de etnie sau poziție geografică, toată lumea a venit în sprijinul Ucrainei și al poporului ucrainean. Iar această solidaritate a fost observată în primul rând în această instituție fundamentală a statului român, Parlamentul. Parlamentul României a fost printre primele parlamente care au condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Iar declarația Parlamentului a fost votată aproape în unanimitate, într-un mod mai deosebit. Ea a fost citită de la sediul Uniunii Ucrainenilor din România din Sighetu Marmației, unde s-au aflat și refugiați ucraineni. De altfel, Parlamentul României a organizat numeroase evenimente precum cel de astăzi, tocmai pentru a-și arăta solidaritatea față de poporul ucrainean. Iar ultimul demers a fost realizat nu demult, când a fost adoptată declarația Parlamentului în ceea ce privește condamnarea Holodomorului din anii 1932-1933 din Ucraina. De aceea vreau să folosesc prilejul pentru a felicita organizatorii pentru ideea de a organiza această expoziție în Parlamentul României, deoarece este important să ne readucem aminte și să aducem aminte lumii întregi că ceea ce se întâmplă în Ucraina, invazia neprovocată, nejustificată împotriva poporului ucrainean nu are ce să caute în această parte a lumii. Sunt ferm convins că indiferent de dificultățile pe care le traversăm cu toții, o să găsim forța necesară pentru a uni și mai mult și să susținem Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.