Apa și glonțul, uneltele crimei de război: Rușii trag de pe acoperișurile caselor inundate asupra ucrainenilor care fug din calea apelor


Apa și glonțul, uneltele crimei de război: Rușii trag de pe acoperișurile caselor inundate asupra ucrainenilor care fug din calea apelor

Guvernul ucrainean a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka de pe râul Nipru și a cerut ca oamenii care locuiesc în aval să se evacueze din fața inundațiilor catastrofale. Rusia contraatacă mediatic, însă, și dă vina pentru dezastrul creat pe forțele ucrainene, făcând abstracție, însă, de faptul că armata lui Putin a controlat barajul încă din primele zile ale invaziei și trecând sub tăcere o realitate incontestabilă din perspectiva parametrilor tehnici: facilitățile de la Kakhovka nu puteau fi distruse decât din interior, de către cei care puteau mina uzina de electricitatea doar în punctele ei cheie.

Pe de altă parte, orice narativ care trimite Ucraina în postura de autor al dezastrului sfidează orice logică. De îndată ce armata ucraineană și-a lansat în sfârșit contraofensiva mult așteptată împotriva invadatorilor ruși, aceștia din urmă au decis să o pună în dificultate cu o altă crimă de război, aruncând în aer barajul uriaș instalat pe Nipru. Este greu de imaginat că ucrainenii înșiși și-ar pune singuri ofensiva în dificultate și și-ar îneca concetățenii. Apele au inundat mai multe sate și chiar un oraș, iar atacul ar putea pune în pericol răcirea centralei nucleare de la Zaporojie, situată mai în amonte.

Pe măsură ce înregistrările aeriene au circulat pe rețelele de socializare, arătând cea mai mare parte a barajului distrus și un val masiv de apă în aval, comandamentul operațional sud al armatei a publicat o postare pe Facebook, acuzând „trupele de ocupație ruse” că au aruncat în aer barajul hidroelectric. Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 16.000 de oameni se aflau în „zona critică” de pe malul drept al râului controlat de Ucraineană. El a spus că oamenii sunt evacuați în cartierele din amonte de orașul Herson și vor fi duși cu autobuzul până la oraș și apoi cu trenul până la Mykolaiv și în alte orașe ucrainene, Hmelnițki, Odesa, Kropyvnytskyi și Kiev.

În acest timp, ucrainenii din zona ocupată, afectată de inundații, sunt în continuare victimele abuzurilor invadatorilor. Armata rusă evacuează oamenii din caselor lor, situate în orașul inundat Gola Prystan, și își plasează pozițiile pe acoperișuri, amenințând că va împușca orice ucrinean îndrăznește să scape prin forțe proprii de potop. ”În Gola Prystan, rușii îi alungă pur și simplu pe proprietarii clădirilor cu două etaje din case și își stabilesc ei înșiși reședința în imobilelel părăsite cu forța. Invadatorii au instalat poziții de tragere pe acoperișurile acestor clădiri", se arată și într-un mesaj al Statului Major al Apărării din Ucraina. De asemenea, în satul Kozachi Lageri, care se afla într-o zonă periculoasă, în calea inundațiilor, oamenii au așteptat ajutorul de la așa-zisele autorități de ocupație dar, în lipsa acestuia, au încercat să părăsească singuri așezarea parțial inundată. În atare condiții, militarii ruși, fiind în stare de ebrietate, au blocat toate căile posibile de părăsire a orașului și au interzis evacuarea, anunțând că Rusiei nu îi pasă de problemele ucrainenilor din zonele ocupate, fiind capabili de orice crime și distrugeri pe scară largă. 

Scenariul de repetă și într-o altă localitate din Herson, Oleshki. 80% din teritoriul orașului ocupat temporar a fost deja inundat din cauza distrugerii CHE Kakhovskaya, Tetyana Hasanenko, șeful administrației militare a orașului Oleshki, arătând că oamenii stau pe acoperișurile caselor mai mult de o zi fără să bea apă și mâncare iar unele dintre case se prăbușesc deja și se scufundă. Forțele de ocupație nu efectuează evacuări, ba chiar împiedică și voluntarii care încearcă să evacueze oamenii în propriile bărci.

"Ieri, armata rusă a încercat să facă o poză. În apropierea clădirii Serviciului de Stat de Urgență, au anunțat o evacuare, dar nu a mai fost posibil să ajungă acolo. Și cei care erau pe străzile neinundate, iar astăzi sunt deja sub apă, pur și simplu nu știau condițiile în care vor fi evacuați. Militarii rusi au interzis ca populația să se evacueze cu propriile vehicule. Drumul către comunitatea vecină, din Kopan, unde sunt pregătiți să plece oamenii din Oleshki, este închis. Și pentru că oamenii au încercat să lanseze o barcă la apă, pentru evacuarea celor inundați, armata rusă a anunțat că îi va împușca pur și simplu, de pe acoperișuri, pe făptuitori. Există foarte puține șanse de supraviețuire", a subliniat Hasanenko, șeful administrației militare a orașului care a rămas de două zile fără curent electric și fără servicii esențiale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.