Ofițerul rus capturat de trupele Wagner a vorbit despre răpirile militarilor săi și torturile la care au fost supuși de mercenarii lui Prigojin: "Nici dacă ar fi furioși militarii mei, nu i-ar tortura așa pe ucraineni!"


  • ACP
  • Jun 8, 2023 19:35
  • 1779
Ofițerul rus capturat de trupele Wagner a vorbit despre răpirile militarilor săi și torturile la care au fost supuși de mercenarii lui Prigojin: "Nici dacă ar fi furioși militarii mei, nu i-ar tortura așa pe ucraineni!"

Ofițerul superior rus luat prizonier de cei din grupul Wagner a susținut într-un apel video difuzat de postul Ostorojno că a fost torturat de mercenarii lui Prigojin și a detaliat răpirile regulate ale soldaților ruși de către aceștia. 

Locotenent-colonelul Roman Venevitin, comandant al Brigăzii 72 motorizate de infanterie din Rusia, a declarat că tensiunile dintre trupele Wagner și brigada sa au început încă din primele zile de desfășurare a acestora în zona de luptă. El a spus că mercenarii lui Prigojin i-au provocat pe militarii din subordinea sa, au emis amenințări cu moartea și au furat echipament militar, pe care l-au considerat pradă de război.  

"Luptătorii noștri au fost răpiți și apoi torturați. De exemplu, un soldat a fost ținut într-o pivniță rece, i s-a stropit acid în ochi, și-a pierdut vederea pentru o vreme apoi au turnat benzină pe el și l-au amenințat că-i dau foc cu o brichetă. În lunile aprilie și mai, unitatea a discutat despre un caz scandalos când unul dintre soldații noștri care a fost bătut și umilit sever s-a sinucis din disperare. Au fost cazuri când luptătorii au fost răpiți și mercenarii au încercat să-i dea la schimb pe muniție, i-au forțat să lucreze, i-au folosit pur și simplu ca muncitori, ca pe niște sclavi. Au fost cazuri când luptătorii mei au fost luați, forțați să semneze contracte cu PMC Wagner, slăbindu-se astfel flancurile din Bakhmut și apărarea mea. Aceste cazuri s-au întâmplat, sunt documentate", a relatat Venevitin pentru postul Ostorozhno. 

El a vorbit și despre momentul capturării sale de către mercenarii lui Prigojin

"Făceam turul pozițiilor, fiind comandantul brigăzii, iar mercenarii mi-au blocat drumul. Nu exista niciun temei legal sau de altă natură pentru asta și nu aveam de gând să tolerez situația ca ofițer. Mă supun comandantului meu, comandantului Corpului III al Armatei și comandantului de grup. În consecință, personalul Wagner a fost dezarmat și i s-a spus să se ducă dracului. Ar fi fost ciudat să fie alt fel, din moment ce eram în zona mea de responsabilitate, la brigada mea. Apoi am fost capturat, ținut într-un subsol și abuzat – nici chiar soldații ruși furioși și amărâți nu ar abuza de prizonierii ucraineni în felul acesta. Am fost bătut, nu am fost lăsat să dorm, târât afară din subsol de trei ori pe noapte, chiar au încercat să mă împuște. Și după aceea, dumneavoastră Evgheni Prigojin, susțineți că am fost reținut pentru acțiuni de investigație? Videoclipul interogatoriului meu pe care l-ați împărtășit este rezultatul presiunii și al constrângerii, atâta tot", a relatat Venevitin.  

Serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a publicat pe 4 iunie un videoclip cu interogatoriul lui Venevitin de către oamenii săi, în care acesta apare într-un subsol, rănit la nas. În acest clip, Venevitin recunoaște că ar fi ordonat dezarmarea grupului de răspuns rapid al Wagner, respectiv că ar fi tras și asupra unui camion "Ural" care transporta mercenari în stare de ebrietate,  recunoscând apoi că este "vinovat" și că a fost vorba de o "animozitate personală" atunci când i s-a cerut să-și descrie acțiunile și conduita. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.