EXCLUSIV VIDEO. Războiul dronelor: cum sunt localizați și distruși invadatorii ruși. Mărturiile militarilor ucraineni care luptă în estul Ucrainei / Anna Neplii


EXCLUSIV VIDEO. Războiul dronelor: cum sunt localizați și distruși invadatorii ruși. Mărturiile militarilor ucraineni care luptă în estul Ucrainei / Anna Neplii

Prin invadarea la scară largă a Ucrainei, Rusia a declanșat cel mai mare și mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și până în prezent. Pe baza experiențelor din prezent ale ucrainenilor, țările de pretutindeni își rescriu principiile de bază ale războiului. Sute de experți militari din întreaga lume analizează greșelile și mișcările tactice de succes ale ucrainenilor și ale rușilor. În plus, chiar și protocoalele medicinei tactice se schimbă.  

Războiul în sine se schimbă treptat, căpătând noi forme, în funcție de tacticile puse în aplicare. De-acum, devine clar că, în secolul al XXI-lea, războiul ar trebui să fie unul al tehnologiei, nu al personalului. Mulți analiști occidentali consideră că situația de pe fronturi dovedește faptul că mult-trâmbițatele curse ale înarmării cu rachete mari și scumpe nu au fost deloc necesare. Aceasta având în vedere eficiența micilor drone de atac care s-au dovedit suficiente pentru a provoca mari daune și a dezactiva echipamentele inamice.  

În acest caz, aritmetica este destul de simplă. UAV-ul american MQ-9 Reaper este o dronă de recunoaștere-șoc cu o listă foarte mare de caracteristici interesante. Cu toate acestea, costul final se ridică la 330 milioane de dolari, ceea ce nu este deloc profitabil. Mai mult, acest UAV e afectat de războiul electronic.   

În schimb, o dronă FPV de atac costă doar 1000 de dolari. Mai multe astfel de drone pot distruge o navă de război în valoare de câteva milioane de dolari. În plus, trebuie menționat că astfel de drone nu sunt expuse echipamentelor de război electronic. 

Unii analiști prevăd că actualul război va deveni un război al dronelor. Pentru Ucraina, aspectul acesta ar fi pozitiv, pentru că, matematic, ucrainenii sunt mult mai puțini decât rușii. Prin urmare, Ucraina lucrează activ pentru a îmbunătăți industria dronelor, pentru a o dezvolta și a introduce un sistem de producție stabil. Aceste acțiuni sunt coordonate de Centrul de recunoaștere aeriană condus de Maria Berlinska, proiectul ”Armata dronelor”, condus de Mykhailo Fedorov, ministrul Digitalizării, la toate aceste eforturi participând și ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko. De asemenea, acțiunile vizează simplificarea proceselor de import de drone și componente pentru acestea.

Acum se știe deja despre crearea de școli de pregătire a operatorilor de drone și înființarea primelor companii de drone de atac. În plus, armata ucraineană folosește deja plutoane separate de recunoaștere aeriană care instrumentează drone convenționale. Aceste plutoane se ocupă și de corectarea focului de artilerie. 

Pentru a afla mai multe despre tacticile uzitate în prezent, jurnaliștii Podul.ro au discutat cu militarii plutonului de recunoaștere aeriană de pe lângă Divizia de reacție a Brigăzii 17 separate de tancuri, care apără Ucraina în Est. 

”Din punctul de desfășurare permanentă, mergem la pozițiile în care lansăm drona noastră de recunoaștere DJI Mavic 3. Dacă operatorul are abilitățile corespunzătoare, o astfel de dronă va zbura în spatele liniilor inamice. Primul obiectiv este să aflăm ce pregătesc rușii. În al doilea rând, transmitem imediat coordonatele locației echipamentelor inamice sau a personalului inamic. Imediat după aceea, artileria poate lucra asupra inamicului. Apoi ne părăsim pozițiile”, ne-a explicat sergentul Mykhailo. (Vă prezentăm mai jos un video exclusiv care prezintă localizarea și distrugerea unor poziții rusești)


Avantajul absolut al dronelor este eficiența, precum și siguranța personalului. Există însă și câteva nuanțe, pentru că nu este deloc ușor să controlezi o dronă în condiții de război. Dacă operatorul nu are experiență, până și înălțarea dronei poate demasca locația pentru inamic, ceea ce va avea consecințe fatale. Și pierderea dronei reprezintă o problemă, întrucât nu avem atât de multe. 

”Dronele sunt consumabile. Durata de viață de pinde de abilitățile operatorului și de contextul în care e folosită. Poate funcția două luni sau numai 30 de minute. De exemplu, de la începutul acestui an, grupul nostru a schimbat patru drone”, ne-a spus Mykhailo. 

Prețul unei drone depinde de caracteristicile acesteia. În medie, achiziționat de la compania chineză DJI, prețul unui UAV obișnuit de recunoaștere începe de la 1800 de dolari. Dacă Ucraina își va instala propria linie de producție, costurile vor fi semnificativ mai mici. Marea problemă este că există o luptă constantă între inițiatorii dezvoltării industriei de producție a UAV-urilor în Ucraina și oficialii ucraineni. Din motive necunoscute, aceștia din urmă adoptă din când în când legi care împiedică importul de drone și de piese necesare în Ucraina. Sergentul Mykhailo ne-a confirmat că aceste acțiuni încetinesc semnificativ procesul de furnizare de drone pentru armată. 

”Oficiali ucraineni ne blochează activitatea în timp ce rușii sunt foarte activi și au lansat cu succes producția de drone. Ce-i drept, rușii sunt destul de buni în gestionarea dronelor. Cu toții am observat cât de important este ca artileria să lucreze în colaborare cu dronele”, ne-a explicat Mykhailo. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.