După ce a fost de acord să vândă arme ucrainenilor prin țări terțe, Elveția refuză să mai ofere un sprijin financiar Ucrainei


  • ACP
  • Jun 9, 2023 19:29
  • 1408
După ce a fost de acord să vândă arme ucrainenilor prin țări terțe, Elveția refuză să mai ofere un sprijin financiar Ucrainei

La o zi după ce Senatul elvețian a aprobat planul care să permită cumpărătorilor de arme elvețiene să le reexporte în țări terțe, pentru a permite ca armele elvețiene să ajungă în Ucraina în condiții stricte, parlamentarii elvețieni au refuzat să susțină o propunere pentru un pachet de ajutor de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Decizia vine cu doar o săptămână înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Parlamentului elvețian.

Potrivit Swissinfo, ministrul de Externe Ignazio Cassis a spus că Elveția aduce deja o contribuție financiară considerabilă Ucrainei și găzduiește refugiați din țara devastată de război, motiv pentru care se opune pachetului de ajutor pentru următorii cinci până la 10 ani.  

Acesta a explicat că Guvernul federal elvețian a alocat deja suma de 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,7 miliarde de dolari) pentru Ucraina pentru perioada 2025-2028, adăugând că Executivul din care face parte vrea să ajute la reconstrucția Ucrainei, dar a subliniat că este necesară o clarificare foarte atentă a nevoilor și finanțării. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.