Dennis Prager i-a criticat în Parlamentul României pe conservatorii care nu susțin Ucraina în lupta contra invadatorilor ruși. Paralela dintre Putin și Stalin


Dennis Prager i-a criticat în Parlamentul României pe conservatorii care nu susțin Ucraina în lupta contra invadatorilor ruși. Paralela dintre Putin și Stalin

Conservatorul american Dennis Prager, personalitate marcantă a lumii media din SUA, vorbitor, scriitor și fondator al celebrei platforme PragerU, a susținut în Parlamentul României, în data de 12 iunie, conferința "Cum să navigăm prăpastia culturală", pe parcursul căreia a abordat, printre altele, problema reprezentată de susținerea pe care unii conservatori o manifestă față de regimul Putin chiar și în contextul războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

În acest context, Dennis Prager a demontat teza potrivit căreia regimul Putin ar trebui susținut întrucât și-a asumat la nivel public lupta cu influențele occidentale care din perspectiva tradiționalismului sunt considerate a fi decadente. Astfel, Prager a făcut o paralelă sugestivă între Putin și Stalin.

"Pentru argumentul potrivit căruia Putin vorbește împotriva lucrurilor teribile care se întâmplă în Occident, chiar ar fi adevărat și într-o anumită măsură este adevărat, voi da exemplul lui Stalin. Stalin, cel puțin după 1941, a fost anti-nazist, anti-Hitler. Prin urmare, el a fost un aliat în lupta împotriva lui Hitler, un aliat al Occidentului. Dar asta nu l-a făcut pe Stalin un om bun. Stalin era o fiară. Stalin a fost unul dintre cei mai răi oameni care au fost vreodată pe acest pământ. Doar pentru că era anti-nazist, nu a însemnat că a avut dreptate. Doar pentru că Putin este împotriva valorilor nebunești din Occident, asta nu-i dă dreptate!", a reliefat Prager. 

Redăm integral precizările făcute în România de conservatorul american Dennis Prager pe tema războiului în desfășurare al Rusiei contra Ucrainei: 

"Abordez câteva aspecte despre problema războiului ruso-ucrainean și a invadării Ucrainei de către Rusia. Sunt mulți conservatori în Statele Unite, respectiv am aflat că și aici în România, care nu susțin Ucraina în lupta pe care o duce. Iar un motiv invocat, de altfel nu singurul, este că Putin pretinde că se luptă cu valorile occidentale care sunt acum dominante din multe perspective în multe țări occidentale. Putin pretinde a fi un purtător de cuvânt al valorilor tradiționale. Pentru a oferi un exemplu, în Rusia lui Putin bărbații sunt bărbați, bărbații nu nasc.

Permiteți-mi să abordez modalitatea în care un conservator ar trebui să privească războiul din Ucraina. Sunt multe discuții. Una este că Putin reprezintă valorile tradiționale, chiar valorile creștine, în timp ce Occidentul se debarasează de toate aceste valori. O altă discuție este că a fost oarecum forțat să invadeze din pricina amenințărilor potrivit cărora Ucraina s-ar alătura NATO. Și există multe discuții în America. Adesea se spune: De ce cheltuim miliarde de dolari pentru a proteja granițele Ucrainei când nu cheltuim aproape nimic pentru a ne proteja propriile granițe americane?

Așadar permiteți-mi să abordez în mod specific întrebarea: Merită Putin sprijinul conservatorilor pentru că el susține valorile conservatoare împotriva a ceea ce se întâmplă în Occident? Astfel, voi începe cu următorul răspuns conservator. Sunt adânc înrădăcinat în Biblie, aceasta fiind sursa valorilor mele, iar versetul meu preferat din întreaga Biblie provine din Psalmi: Cei care îl iubesc pe Dumnezeu trebuie să urască răul! 

Dacă nu puteți recunoaște că invadarea Ucrainei de către Putin este rea, atunci avem o altă definiție a răului. Este obligația conservatorilor să se opună răului!

Pentru argumentul potrivit căruia Putin vorbește împotriva lucrurilor teribile care se întâmplă în Occident, chiar dacă ar fi adevărat și într-o anumită măsură este adevărat, voi da exemplul lui Stalin. Stalin, cel puțin după 1941, a fost anti-nazist, anti-Hitler. Prin urmare, el a fost un aliat în lupta împotriva lui Hitler, un aliat al Occidentului. Dar asta nu l-a făcut pe Stalin un om bun. Stalin era o fiară. Stalin a fost unul dintre cei mai răi oameni care au fost vreodată pe acest pământ. Doar pentru că era anti-nazist, nu a însemnat că a avut dreptate. Doar pentru că Putin este împotriva valorilor nebunești din Occident, asta nu-i dă dreptate! 

În America există o vorbă: Poți mesteca gumă și merge în același timp? Ar trebui să putem mesteca gumă și să mergem în același timp. Putem spune că Putin a făcut rău și, în același timp, că are dreptate referitor la ceea ce se întâmplă în Occident. Ok, pot spune asta, dar a făcut rău și, totodată, conduce o țară fără libertate. Dacă i te împotrivești, ajungi la închisoare sau mori. Cum poate un conservator să susțină un astfel de om?

Stalin avea dreptate în privința naziștilor. Dar avea dreptate în privința gulagului? Avea el dreptate în privința masacrului intelectualității poloneze? Avea dreptate în legătură cu anexarea estului Poloniei? Avea dreptate în privința statului său totalitar? A avut dreptate să forțeze comunismul în România? Cum poate un conservator român să uite asta? Stalin era anti-Hitler. Și ce dacă? De altfel, a fost pro-Hitler până când Hitler a invadat. Merită să ne amintim asta!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.