De ce a refuzat Paul Goma să facă o cerere în numele său pentru a-i afla pe toți cei care l-au turnat și l-au detractat pretutindeni, la ordinele Securității, neutralizându-l ca scriitor și ca om? ”Ce e prea mult, e mult fie și pentru un om care a văzut moartea”


De ce a refuzat Paul Goma să facă o cerere în numele său pentru a-i afla pe toți cei care l-au turnat și l-au detractat pretutindeni, la ordinele Securității, neutralizându-l ca scriitor și ca om? ”Ce e prea mult, e mult fie și pentru un om care a văzut moartea”

Istoric, cercetător și biograf al lui Paul Goma, Flori Bălănescu explică, pe Facebook, de ce opozantul a refuzat să facă o cerere în numele său pentru a-i afla pe toți cei care l-au turnat, l-au detractat pretutindeni la comanda Securității și l-au neutralizat ca scriitor și om. ”Ce e prea mult, e mult fie și pentru un om care a văzut moartea”, punctează istoricul. Vă recomandăm esențialul studiu pe care Flori Bălănescu i l-a dedicat lui Paul Goma, volumul fiind rodul unei munci de peste 20 de ani – poate fi comandat AICI

În cele ce urmează, vă prezentăm comentariile istoricului Flori Bălănescu: 

”Cum spuneam și în urmă cu 6 ani, Paul Goma a refuzat să facă cerere în numele său pentru deconspirarea surselor Securității din dosarul de urmărire informativă. Cei care știu niște istorie literară și un pic de istorie a revistei ‹România literară› (și care au plâns-o mult pe stimabila când s-a prăpădit) n-au cum să rateze adevărul, chiar dacă îi doare, chiar dacă-i intrigă.

Cu greu, după multe rugăminți, insistând că vreau să știu numai pentru mine (și așa a rămas, pentru că deontologia profesională nu îmi permite să deconspir un colaborator al Securității care nu a fost deconspirat de CNSAS ori care nu este deconspirat de chiar documentele din dosar), mi-a spus despre cine este vorba. Este aproape insuportabil să tot citesc notele informative ale ‹Ruxandrei›, o ‹doamnă› pe care au slăvit-o toți venerabilii făcători de ‹istorie› la Romlit... 

E insuportabil să trăiești și să faci muncă de cercetare într-o țară în care ‹rezistenții› prin cultură sunt mai puternici decât chiar cenzura comunistă. Este împovărător să vezi cum colaboratori cu nume sonore în literatură și în cultură sunt omagiați, deși au contribuit la întărirea conformismului ideologic, la distrugerea unor oameni și destine. 

L-am înțeles foarte bine pe Paul Goma când a refuzat să afle numele tuturor celor care au contribuit la neutralizarea lui ca om și scriitor. Ce e prea mult, e mult fie și pentru un om care a văzut moartea. 

A fost prea mult și încă este pentru mine să citesc ceea ce chiar mă bucur că Paul Goma nu a putut citi. Au suferit prea mult, el și familia lui”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.