Parlamentul European cere statelor NATO să invite oficial Ucraina în Alianța Nord Atlantică


Parlamentul European cere statelor NATO să invite oficial Ucraina în Alianța Nord Atlantică

Eurodeputații cer aliaților NATO să-și onoreze angajamentul față de Ucraina și să deschidă calea pentru ca Ucraina să fie invitată să se alăture alianței de apărare. În rezoluția adoptată joi cu 425 voturi pentru, 38 împotrivă și 42 abțineri, eurodeputații subliniază că se așteaptă ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului și să fie finalizat cât mai curând posibil”.

Până la obținerea statutului de membru cu drepturi depline, UE și statele sale membre, împreună cu aliații NATO și partenerii care împărtășesc aceeași viziune, trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru temporar pentru garanțiile de securitate, spun deputații, care urmează să fie pus în aplicare imediat după război. Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE ar spori securitatea regională și globală și ar consolida legăturile dintre Ucraina și comunitatea euro-atlantică.

Distrugerea barajului Kahovka este o crimă de război

Deputații condamnă în termenii cei mai fermi distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka la 6 iunie, care constituie o crimă de război, a provocat inundații masive și a creat un dezastru ecologic, precum și un ecocid în Ucraina. Toți cei responsabili de crime de război, inclusiv distrugerea barajului, vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional, adaugă deputații.

Pachet cuprinzător de redresare al UE pentru Ucraina

Parlamentul solicită un pachet cuprinzător de redresare al UE pentru Ucraina, care ar trebui să se concentreze pe ajutorul, reconstrucția și redresarea imediată, pe termen mediu și lung a țării. Eurodeputații doresc ca pachetul de redresare să fie sprijinit de finanțarea necesară și adecvată a UE. Prin urmare, aceștia așteaptă cu interes viitoarea revizuire propusă de Comisia Europeană a actualului cadru financiar multianual și mecanismul de reconstrucție a Ucrainei care urmează să fie instituit, care va acoperi finanțarea pentru nevoile de reconstrucție ale Ucrainei în următorii ani.

Deputații subliniază importanța corelării reconstrucției Ucrainei cu pregătirile sale de aderare la UE și cu reformele interne în curs, subliniind în același timp că reconstrucția infrastructurii deteriorate și a capacității industriale ar trebui să aibă loc în conformitate cu principiul „a reconstrui mai bine” și cu Pactul verde european. Acest lucru ar contribui la transformarea țării într-un stat european social și o economie de piață modernă și fără emisii de dioxid de carbon.

Speranța ca negocierile de aderare la UE cu Ucraina să înceapă în acest an

În cele din urmă, Parlamentul își reafirmă sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE anul trecut. Deputații își exprimă speranța pentru o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene, întrucât Ucraina a finalizat cu succes cele șapte etape stabilite în avizul Comisiei. Aceștia solicită o cale clară pentru începerea negărilor de aderare, care, cu suficient sprijin, ar putea începe deja în acest an.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.