Parlamentul European avertizează Ungaria, Polonia, Grecia, Cipru și Spania în legătură cu folosirea abuzivă a programelor de cyber-spionaj


Parlamentul European avertizează Ungaria, Polonia, Grecia, Cipru și Spania în legătură cu folosirea abuzivă a programelor de cyber-spionaj

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European a prezentat reformele necesare pentru a opri folosirea abuzivă a programelor spyware.

Pe baza unei anchete de un an pentru examinarea utilizării programului Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente, eurodeputații susțin că, din cauza utilizării ilicite a programelor spyware, „însăși democrația este în joc”. Ei solicită investigații credibile, modificări legislative și o mai bună aplicare a normelor existente pentru a combate folosirea abuzivă. Rezoluția a fost adoptată cu 411 de voturi pentru, 97 împotrivă și 37 abțineri.

Deputații solicită Ungariei și Poloniei să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să restabilească independența judiciară și organismele de supraveghere. Cele două țări ar trebui, de asemenea, să asigure că folosirea programelor spion este condiționată de obținerea unei autorizații judiciare independente și specifice, să lanseze anchete credibile în cazurile de folosire abuzivă și să garanteze că cetățenii au acces la căi juridice de atac efective. Parlamentul solicită guvernului elen „să restabilească și să consolideze de urgență garanțiile instituționale și juridice”, să abroge licențele de export care nu respectă legislația Uniunii privind controlul exporturilor și să respecte independența Autorității Elene pentru Securitatea și Confidențialitatea Comunicațiilor.

Eurodeputații menționează că Ciprul a servit drept centru de export pentru programele spyware și spun că țara ar trebui să abroge toate licențele de export care nu sunt aliniate la legislația Uniunii. Autoritățile spaniole ar trebui să asigure anchete „complete, echitabile și eficace”, în special pentru cele 47 de cazuri în care nu este clar cine a autorizat folosirea programelor spyware. Autoritățile spaniole ar trebui, de asemenea, să se asigure că persoanele vizate dispun de căi juridice de atac reale, spun deputații.

Pentru a opri imediat folosirea ilicită a programelor spyware, deputații susțin că ele ar trebui utilizate doar: în țările Uniunii în care acuzațiile de folosire abuzivă a programelor spyware au fost investigate în detaliu; dacă legislația națională respectă recomandările Comisiei de la Veneția și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și dacă au fost puse în aplicare normele de control al exporturilor.

Eurodeputații doresc norme la nivelul Uniunii privind utilizarea programelor spyware de către autoritățile de aplicare a legii. Folosirea lor ar trebui autorizată numai în cazuri excepționale, pentru un scop predefinit și pentru o perioadă limitată de timp. Eurodeputații susțin că datele care intră sub incidența secretului profesional al avocatului sau care se referă la politicieni, medici sau mass-media ar trebui să fie protejate împotriva supravegherii, cu excepția cazului în care există dovezi de activitate infracțională. Deputații propun și notificarea obligatorie a persoanelor vizate și a persoanelor nevizate ale căror date au fost accesate ca parte a supravegherii altcuiva, un control independent după terminarea supravegherii și introducerea unei definiții juridice comune a utilizării securității naționale ca motiv de supraveghere.

Pentru a ajuta la descoperirea cazurilor de supraveghere ilicită, eurodeputații propun înființarea Laboratorului tehnologic al UE. Acesta ar fi un institut de cercetare independent, cu competența de a investiga cazurile de supraveghere și de a oferi sprijin tehnologic, inclusiv pentru a analiza dacă un dispozitiv a fost infectat de programe spyware și pentru a face cercetări criminalistice.

Deputații europeni văd „indicii puternice” că guvernele Marocului și Rwandei au spionat cetățeni europeni de rang înalt, inclusiv șefi de stat. Ei solicită în principal o analiză aprofundată a licențelor de export a programelor spyware, o aplicare mai strictă a normelor Uniunii Europene privind controlul exporturilor, o strategie comună UE-SUA în materie de spyware, discuții cu Israelul și cu alte țări terțe despre normele de comercializare și exportare a programelor spyware. Ei mai cer să se garanteze că ajutorul Uniunii Europene pentru dezvoltare nu este cheltuit pentru a achiziționa și folosi programe spyware.

Jeroen Lenaers (PPE, Olanda) a declarat după votare: „Programele spyware pot fi un instrument eficient în combaterea criminalității, dar atunci când sunt utilizate greșit de către guverne, reprezintă un risc uriaș pentru statul de drept și drepturile fundamentale. În loc să interzicem aceste programele ar trebui să ne asigurăm că statele membre ale UE îndeplinesc anumite cerințe, cum ar fi autorizarea judiciară și supravegherea independentă, iar utilizarea programelor spyware trebuie să fie proporțională și să respecte legislația UE. Acum rămâne la latitudinea celorlalte instituții UE să ducă activitatea mai departe și vom continua să examinăm cu atenție punerea în aplicare a recomandărilor noastre.”

Raportoarea Sophie In ‘t Veld (Renew, Olanda) a adăugat: „Democrația înseamnă responsabilitate. Programele spyware fac parte din setul de instrumente al autoritarilor care subminează democrațiile și este folosit împotriva celor care apără democrația noastră aici, în Europa. Am cerut Comisiei și Consiliul să ne raporteze, înainte de vacanța de vară, cum intenționează să urmărească fiecare dintre recomandări. Ne vom asigura că acestea sunt implementate; de aici începe munca.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.