Raport oficial: Suedia nu exclude să fie ținta unui atac militar rusesc


Raport oficial: Suedia nu exclude să fie ținta unui atac militar rusesc

Un raport recent al Comisiei pentru Apărare a Parlamentului suedez a concluzionat că nu poate fi exclus un atac militar rusesc asupra Suediei. 

Kyiv Post scoate în relief faptul că aceasta nu reprezintă o schimbare de poziție a Suediei. O analiză efectuată în urmă cu cinci ani concluziona, la rândul ei, că "nu poate fi exclus un atac armat împotriva Suediei".

Care sunt elementele de noutate? 

Suedezii sunt îngrijorați în noul raport că invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei demonstrează că pragul la care Kremlinul este dispus să declanșeze agresiuni militare s-a schimbat dramatic.

Raportul spune: "Rusia și-a scăzut și mai mult pragul la care utilizează forța militară și prezintă un apetit ridicat pentru riscul politic și militar". 

"Abilitatea Rusiei de a desfășura operațiuni împotriva Suediei cu forțele aeriene, forțele navale, arme cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare rămâne neschimbată", continuă raportul. 

În perioada ce corespunde analizei efectuate acum 5 ani, doctrina de apărare suedeză se baza pe cooperarea cu statele nordice și UE, însă și în acest caz invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei a schimbat complet datele problemei. 

Astfel, Suedia și țara vecină, Finlanda, au pus capăt deceniilor de nealiniere militară și au solicitat aderarea la NATO în 2022. 

"Interesul vital de securitate națională al Suediei este de a afirma independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre", se arată în noul raport.

"Suntem pregătiți să ne apărăm țara, populația, democrația, libertatea și modul nostru de viață cu forța armată", se mai spune în raport. 

Însă, în timp ce au dat undă verde aderării Finlandei la NATO, Turcia și Ungaria continuă să blocheze aderarea Suediei, ceea ce menține această țară într-o zonă gri extrem de periculoasă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.