EXCLUSIV. Lovitură pentru Putin și Rusia: Ucraina vrea să producă 80.000 de drone de atac de înaltă performanță. Primele 20.000. Culisele proiectului / Anna Neplii


EXCLUSIV. Lovitură pentru Putin și Rusia: Ucraina vrea să producă 80.000 de drone de atac de înaltă performanță. Primele 20.000. Culisele proiectului / Anna Neplii

Se vorbește foarte mult și din ce în ce mai aplicat despre eficientizarea utilizării vehiculelor aeriene de atac fără pilot. Aceasta în condițiile în care, producerea de drone în Ucraina va duce la schimbări pozitive și semnificative pe front. 

Bunăoară, dronele kamikaze, fiecare în parte transportând câte un kilogram de explozibil, pot opri aproape orice ofensivă și acțiune de asalt inamic. Și asta în numai câteva minute, provocând pierderi majore. Dacă va fi triplată raza de zbor a dronelor de atac, aceasta ar permite ucrainenilor să distrugă chiar și artileria inamică aflată la o depărtare considerabilă de linia frontului. Astfel, dronele vor contribui la reducerea valului uriaș de foc de artilerie menținut de ruși asupra trupelor ucrainene. E esențial să îmbunătățim caracteristicile dronelor de atac, prin intermediul avioanelor repetate, asigurându-le o rază triplă de zbor. 

Însă există multe obstacole în procesul punerii în aplicare a producției de drone, iar cele mai dificile probleme sunt generate chiar de unii oficiali ucraineni, care născocesc literalmente legi pentru a complica procedurile de import ale dronelor și ale pieselor necesare producției lor. Pe de altă parte, dependența de piesele chinezești împiedică producția acestor UAV-uri chiar și în străinătate. Iar China comunistă este o tovarășă a Rusiei putiniste, deci e un stat ostil Ucrainei.   

Totuși, în mod independent, ucrainenii sunt gata să depună orice eforturi pentru a depăși actualele probleme. Recent, Robert Brovdi – colonel al Forțelor Armate ale Ucrainei, care poartă indicativul ”Magyar” – a anunțat public demararea unei campanii de strângere de fonduri fără precedent pentru achiziționarea a 20.000 de drone de atac și a 200 de avioane repetate, toate acestea fiind destinate pentru 100 de unități ale Forțelor Armate ucrainene. 

”Cu ajutorul dumneavoastră, trebuie să strângem o sumă fără precedent: 350.000 de milioane de grivne. Este o sumă uriașă, dar această sumă nu este, în niciun caz, echivalentul costului vieților pierdute pe front și a suferințelor pătimite de populația civilă, supusă zilnic atacurilor aeriane ale rușilor. De asemenea, suma nu este comparabilă nici cu numărul de luptători de pe linia frontului care nu sunt protejați de un număr suficient de mare de drone kamikaze. La urma urmei, în acest moment, dronele sunt unicele capabile să oprească ofensivele de infanterie ale inamicului și să-i distrugă echipamentele”, a punctat Magyar. 

Robert Brovdi este cunoscut ca fondator al unității de recunoaștere aeriană ”Păsările lui Magyar”, totodată fiind și comandantul de pluton al celei de-a doua companii de asalt din cadrul Brigăzii a 28-a mecanizată separată a Forțelor Armate ale Ucrainei. 

El a dezvăluit multe detalii privind proiectul producerii de drone în Ucraina, cât și despre viitoarele caracteristici ale acestora, în special fiind vorba despre repetoare noi, care vor amplifica de la distanță semnalul pentru utilizarea dronelor kamikaze. Noile aripi repetitoare au fost dezvoltate pe baza conceptului ucrainean de aviația fără pilot ”Chaclun”. Această nouă abordare face posibilă creșterea gamei de utilizare a dronelor de cel puțin două ori și jumătate sau chiar de trei ori. Aceste aspecte nu doar că vor îmbunătăți calitatea manipulării tehnicii despre care vorbim, ci și calitatea și siguranța semnalului video. 

Un aspect important al proiectului rezidă în faptul că repetitoarele și dronele de atac au început deja să fie fabricate. De îndată ce linia va fi finalizată, primele mii de drone vor fi trimise imediat în zonele de front. 

În plus, 24 de echipe din diferite brigăzi au fost deja instruite pentru a controla datele UAV. Prin acest instructaj trec nu mai puțin de 10 echipe pe săptămână. Proiectul vizează furnizarea a câte două repetoare la 100 de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Echipele care au terminat antrenamentul primesc deja primele repetoare. Nu avem timp de pierdut.

Este foarte important ca producția să fie realizată într-o țară care nu depinde de furnizarea directă de pe piețele chineze de piese de schimb. Într-un viitor deloc îndepărtat, Ucraina vrea să ajungă la un nivel industrial al producției de drone care să-i confere o independență deplină față de furnizarea de componente din China comunistă, un stat neprietenos. 

Inevitabil, pe fundalul războiului au apărut mulți producători speculatori care solicită prețuri nerezonabil de mari. Însă, în proiectul de producție despre care vorbim, costul unei drone de atac kamikaze este de numai 400 de dolari. 

Cadrul dronei este elementul principal al dispozitivului, de puterea sa depinzând manevrarea și stabilitatea în zbor. Așadar, 400 de dolari este prețul unei drone gata asamblate, tehnica fiind de înaltă calitate. La urma urmei, conform caracteristicilor tehnice, costul corect pentru o dronă kamikaze cu o baterie standard, având capacitatea de a ridica o încărcătură de 1 kilogram de explozibil, nu poate depăși prețul specificat (400 dolari), indiferent de producătorul dispozitivului. În alte circumstanțe, prețul poate crește numai în funcție de caracteristicile bateriei.  

Pe viitor este planificată extinderea proiectului prin producerea a alte trei tranșe a câte 20.000 de UAV-uri fiecare.

”Și acum lansez un apel adresat tuturor ucrainenilor interesați dar și prietenilor noștri din străinătate, solicitându-le ajutorul financiar pentru a realiza în scurt timp acest proiect fără precedent ca volum, un proiect extrem de ambițios. Subliniez că, în acest moment, dronele eficiente de care dispunem nu sunt suficiente pentru uzul operatorilor calificați din sute de unități militare. Garantez transparența și corectitudinea tranzacțiilor în baza contractelor, cât și valoarea justă a produselor finite și livrarea lor promptă către linia frontului”, a subliniat Robert Brovdi.

Cei care vor să doneze pentru a ajuta Ucraina în acest acest proiect esențial, vor găsi detalii AICI – abonament Buymeacoffee (e vorba despre producerea a 20.000 de drone kamikaze și a 200 de avioane repetoare, pentru 100 de unități ucrainene, costurile totale ridicându-se la 350 de milioane de grivne, ceea ce înseamnă aproximativ 9,5 milioane de dolari).

PayPal

[email protected]

Criptomonedă

USDT (TRC20)

TDc47wYocLwSLJDSgiNnAwpEfqRSW4E2SE

USDT (ERC20)

0xB9D419d182536a5d51eB42c35D722467c75A4F97

BTC

161pw1mKesxxABbaqGqtBBiofLzCnGy77o

ETH

0xB9D419d182536a5d51eB42c35D722467c75A4F97

Mulțumim!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.