Șoc la Moscova. Le Monde: Franța analizează o schimbare radicală de optică, fiind pe punctul de a susține aderarea Ucrainei la NATO


Șoc la Moscova. Le Monde: Franța analizează o schimbare radicală de optică, fiind pe punctul de a susține aderarea Ucrainei la NATO

Le Monde informează că o reuniune a Consiliului de Apărare ce a avut loc la Palatul Elysée a reevaluat tema susținerii aderării Ucrainei la NATO, opțiune ce anterior fusese exclusă de Paris, Berlin și Washington. Schimbarea de optică ar spori presiunea asupra Rusiei. 

Susținerea perspectivei de aderare a Ucrainei la NATO, ca mijloc de influențare a conflictului și de a aduce Moscova și Kyivul la masa negocierilor, reprezintă abordarea preferată în prezent de Franța în discuțiile delicate pe care le poartă cu aliații în perspectiva Summitului Alianței Nord-Atlantice ce se va desfășura în iulie la Vilnius. 

Potrivit informațiilor Le Monde, o reuniune a Consiliului de Apărare ce a avut loc luni, 12 iunie, la Palatul Elysée, a explorat posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, o opțiune considerată acum de Paris ca fiind în sine o garanție de securitate, întrucât ar putea descuraja Rusia de la continuarea războiului, respectiv, în cazul în care conflictul se încheie, ar putea preveni o agresiune ulterioară. Această perspectivă ar putea, de fapt, să-l convingă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să intre în negocieri atunci când consideră că este momentul potrivit, în funcție de rezultatele contraofensivei.

Oricât de tactică ar fi, această abordare reprezintă o adevărată schimbare de optică în cazul Franței. Parisul se apropie tot mai mult de pozițiile susținute de țările din Europa Centrală. Majoritatea țărilor din Europa Centrală, în primul rând Polonia și statele baltice, sunt susținătoare fervente ale aderării Ucrainei la NATO. 

"Poziția franceză este acum mai aproape de cea a Poloniei decât a Germaniei", a confirmat un diplomat străin.

Ședința Consiliului de Apărare s-a desfășurat în dimineața zilei de 12 iunie și a fost urmată de o sesiune de discuții purtate de președintele francez Emmanuel Macron și omologul polonez Andrzej Duda.

Concretizarea informațiilor publicate de Le Monde ar însemna că Franța va susține în mod deschis aderarea Ucrainei la NATO pentru prima dată în istoria sa. Ar fi o schimbare radicală de optică. De pildă, la Summitul NATO din 2008, președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel au blocat orice perspectivă de aderare rapidă a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.