Pentagonul recunoaște că a supraestimat cu mai multe miliarde ajutorul militar oferit Ucrainei până în prezent


  • ACP
  • Jun 21, 2023 13:54
  • 790
Pentagonul recunoaște că a supraestimat cu mai multe miliarde ajutorul militar oferit Ucrainei până în prezent

După anunțarea noilor pachete de ajutor militar, pe 13 și 20 iunie, Pentagonul a făcut public faptul că un audit recent a scos la iveală o supraestimare de 6,2 miliarde de dolari a ajutorului militar oferit Forțelor Armate ale Ucrainei de către Statele Unite până în prezent. 

Anunțul a fost făcut pe 20 iunie de secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, care a spus că "s-a confirmat că pentru anul fiscal 2023, calculul final este de 3,6 miliarde de dolari, iar pentru anul fiscal 2022 este de 2,6 miliarde de dolari, pentru un total combinat de 6,2 miliarde de dolari".

Explicația pentru eroarea de mai multe miliarde ar fi că în condițiile în care armamentul nou costă mai mult decât armamentul vechi, s-a estimat o creștere a costului fiecărui pachet nou de ajutor, iar acest fapt a dus la presupunerea falsă că au fost folosiți mai mulți bani din finanțare. 

"Într-un număr semnificativ de cazuri, serviciile au folosit costuri de înlocuire mai degrabă decât valoarea contabilă netă, supraestimând astfel valoarea echipamentelor luate din stocurile americane și furnizate Ucrainei", a spus Singh.

:Pentru a aborda această problemă, Pentagonul a primit acum noi îndrumări privind estimarea costului echipamentului furnizat Ucrainei, pentru a ne asigura că folosim cele mai precise metode de contabilitate", a mai spus secretara adjunctă de presă a Pentagonului.  

Prima eroare contabilă de 3 miliarde de dolari a fost deja dezvăluită luna trecută, fapt care a produs reacții din partea republicanilor, reacții ce se așteaptă să vină și acum după anunțul de ieri al Pentagonului. 

"Aceste fonduri ar fi putut fi folosite pentru provizii și arme suplimentare, pentru viitoarea contraofensivă, în loc să raționeze fondurile pentru a acoperi tot restul anului fiscal", au scris președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Michael McCaul, respectiv președintele Comisiei pentru Forțele Armate, Mike Rogers, într-un comunicat remis luna trecută, când a fost făcută publică de către Pentagon precedenta eroare contabilă în valoare de 3 miliarde de dolari. (sursa: CNN)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.