Putin și lacheii săi, buni de plată. Vlad Gheorghe continuă să pună presiune în Parlamentul European: "Nu cetățenii români și alți europeni, britanicii sau americanii trebuie să plătească distrugerile făcute de Putin, ci chiar Moscova!". Eurodeputatul USR este prezent la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Londra


Putin și lacheii săi, buni de plată. Vlad Gheorghe continuă să pună presiune în Parlamentul European: "Nu cetățenii români și alți europeni, britanicii sau americanii trebuie să plătească distrugerile făcute de Putin, ci chiar Moscova!". Eurodeputatul USR este prezent la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Londra

Prezent la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Londra, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a transmis, pe parcursul unui comunicat, că "nu cetățenii români și alți europeni, britanicii sau americanii trebuie să plătească distrugerile făcute de Putin, ci chiar Moscova".

În acest sens, Vlad Gheorghe a menționat că substanțialele active rusești înghețate trebuie într-un final confiscate și folosite în cadrul procesului de reconstrucție a Ucrainei. Pe această temă, eurodeputatul USR a făcut un anunț optimist: "Suntem aproape ca această confiscare să se întâmple efectiv prin legislația europeană la care am lucrat în ultimul an".

Redăm integral declarația eurodeputatului USR: 

"Sunt singurul politician român prezent la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Londra! Timp de două zile, discutăm în capitala Marii Britanii despre cum sprijinim țara candidată la aderarea UE și NATO să-și revină după invazia rușilor. Altfel spus, cum facem să avem noi un vecin cu granițe sigure și toată infrastructura necesară să fim mai puternici împreună și să prosperăm. Am ascultat în deschidere discursul președintelui Zelenski spunând asta, l-am ascultat pe premierul Marii Britanii, Rishi Sunak și chiar acum, șefa Comisiei, Ursula Von der Leyen a anunțat aici sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii 4 ani.  

Dar adevărata miză sunt sutele de miliarde de euro din averile oligarhilor și activele regimului de la Kremlin, «înghețate» prin pachetele de sancțiuni aplicate de statele membre UE de la începutul războiului. Pentru că nu cetățenii români și alți europeni, britanicii sau americanii trebuie să plătească distrugerile făcute de Putin, ci chiar Moscova. Din banii rușilor vizați de sancțiuni trebuie să se facă reconstrucția Ucrainei și pentru asta lucrez în Parlamentul European, ca teatrul din Mariupol, barajul Nova Kakhovka, toate școlile, maternitățile, spitalele, blocurile și casele distruse de bombele rusești să fie plătite de Rusia, nu de către noi.  

Activele rusești înghețate depășesc cei 400 de miliarde de euro estimați ca necesar pentru reconstrucția Ucrainei, iar când am propus confiscarea lor în acest scop în martie 2022, eram printre puținele voci care susțineau asta. Acum suntem aproape ca această confiscare să se întâmple efectiv prin legislația europeană la care am lucrat în ultimul an.

Trebuie să fim conștienți că eșecul de a ajuta în mod eficient Ucraina prin penalizarea justificată a agresorilor va fi folosit de Putin pentru a slăbi nu doar Ucraina, ci mai ales construcția europeană unită, deci și România. Aviz celor care întreabă ce tot ajutăm Ucraina - ne ajutăm, de fapt, pe noi, lucrăm ca viitorul României, granițele și prosperitatea noastră să fie păzite de amenințarea rusească pe care ar trebui s-o cunoaștem dureros de exact din istoria noastră".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.